Kort

Giftige stoffen

‘Piloten onwel door oliedampen cockpit’

Amsterdam. - Piloten kunnen onwel worden door oliedampen die vrijkomen in de cockpit. Dat heeft Steven van der Heijden, directeur van ArkeFly, gisteren gezegd in Zembla. Het is voor het eerst dat iemand uit de top van de luchtvaartbranche bevestigt dat piloten onwel kunnen worden door dergelijke oliedampen. Neuroloog Gerard Hageman van het Medisch Spectrum Twente zegt in Zembla dat piloten door de dampen kunnen flauwvallen en moeite krijgen met hun zicht. Edwin Griffioen, directeur luchtvaart van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport, roept in Zembla zieke vliegers op om zich te melden. De inspectie wil van ze weten of ze denken dat de vliegveiligheid of gezondheid van piloten in gevaar komt als gevolg van het inademen van gifstoffen. De oliedampen komen via de motoren van het vliegtuig en het aircosysteem de cabine en de cockpit van het vliegtuig in. In die dampen zitten tcp’s, de giftige stoffen. NRC

Bangladesh

Islamitische politicus krijgt doodstraf

Dhaka. - Een oorlogstribunaal in Bangladesh heeft een belangrijke politicus van de fundamentalistische partij Jamaat-e-Islami veroordeeld tot de doodstraf wegens zijn rol tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971. Muhammad Kamaruzzaman werd veroordeeld voor massamoord, verkrachting, marteling en kidnapping. De veroordeling van Muhammad Kamaruzzaman is al de vierde uitspraak van het oorlogstribunaal in januari. De veroordelingen hebben in Bangladesh voor grote onrust gezorgd en verdeeldheid. Honderdduizenden mensen gingen afgelopen tijd de straat op omdat ze het oneens zijn met de straffen voor de plegers van oorlogsmisdaden tijdens de oorlog. AP

Treinongeval

Leegpompen wagons Wetteren vertraagd

Wetteren. - De Belgische brandweer begint vandaag met het leegpompen van de wagons van de goederentrein die vorige week in het Oost-Vlaamse Wetteren verongelukte. De brandweer hoopte gisteren te kunnen beginnen, maar het zware materieel waarmee de pompwerkzaamheden zullen worden verricht, kon niet makkelijk bij de verongelukte treinstellen komen. Bij het ongeluk in Wetteren en de brand die daarop volgde, kwamen zeer giftige stoffen in de omgeving terecht. Uit voorzorg werden omwonenden in een straal van enkele honderden meters van de rampplek geëvacueerd. Het aantal evacués bleek met 1979 vier maal hoger dan aanvankelijk werd voorgesteld. Zo’n vijfhonderd inwoners wachtten gisteravond nog op terugkeer. Novum