Kenia: stop zaak Strafhof

De Keniaanse regering heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd om de rechtszaken tegen president Uhuru Kenyatta en zijn vicepresident William Ruto voor het Internationaal Strafhof op te schorten. De pas verkozen leiders zijn aangeklaagd wegens het orkestreren van het verkiezingengeweld in Kenia in 2008, waarbij waarbij 1.300 doden vielen.

In een brief aan de Veiligheidsraad staat dat de aanklagers „onpartijdig noch onafhankelijk” zijn. De brief beschrijft Kenyatta en Ruto als de „lijm” die Kenia tijdens de verkiezingen samenhield. „Het is duidelijk dat hun afwezigheid de vrede kan ondermijnen en dat de resulterende onveiligheid kan overslaan naar buurlanden.” De Veiligheidraad kan de zaken twaalf maanden opschorten, maar kan het Strafhof niet opdragen de zaken te laten vallen.

De zaak tegen Kenyatta wankelt al wegens intimidatie van getuigen. De aanklacht tegen medeverdachte Francis Muthaura is ingetrokken nadat een cruciale getuige bleek te hebben gelogen. Het Strafhof heeft het proces tegen Ruto maandag voor onbepaalde tijd uitgesteld. (Reuters)