JAB wil met Coty naar beurs in New York

Cosmeticabedrijf Coty gaat naar de beurs. De Duitse eigenaren willen geld zien. Hun man Bart Becht is drijvende kracht.

Cosmeticabedrijf Coty is van plan om mogelijk al binnen een maand naar de beurs te gaan in New York, met als doel ongeveer 700 miljoen dollar (537 miljoen euro) op te halen. De ambitieuze maker van onder meer parfums, waar de Nederlander Bart Becht president-commissaris is, hoopt op de grootste beursgang in consumentenproducten sinds 2011.

Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times deze week gemeld. Volgens de FT staat Coty op het punt om plannen voor een marktdebuut, die bijna een jaar geleden voor het eerst werden ontvouwd, ten uitvoer te brengen. Het bedrijf, vooral bekend van parfums van sterren als voetballer David Beckham en zangeressen Jennifer Lopez en merknamen als Calvin Klein, wil in de komende weken belangstelling wekken onder beleggers.

Coty broedt al langer op een beursgang. Vorig jaar mislukte een poging om het Amerikaanse Avon Products (make-up en huidverzorging) voor ruim 10 miljard dollar over te nemen.

Het vijandige bod op Avon was bedoeld om gezamenlijk een concurrent te vormen voor cosmeticagiganten als L’Oréal en Procter & Gamble. Aanjager van het plan was president-commissaris Becht, de voormalige topman van schoonmaakmiddelenfabrikant Reckitt Benckiser, die in 2011 aantrad bij Coty. Bovendien werd het plan gesteund door superbelegger Warren Buffett en diens investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway.

Maar Coty haakte uiteindelijk af nadat Avon het plan als „opportunistisch” van de hand wees. De ambitie van Coty kwam echter duidelijk tot uitdrukking in het voorstel omdat Avon, gemeten naar jaaromzet, ruim twee maal zo groot is. Coty, dat ruim een eeuw geleden werd opgericht in Frankrijk maar nu zijn hoofdvestiging heeft in New York, boekte vorig jaar een omzet van 4,6 miljard dollar. Het heeft wereldwijd ongeveer 12.000 mensen in dienst.

Na de mislukking van het bod op Avon maakte Coty vorig jaar al snel plannen voor een beursgang, zo is gebleken uit documenten die het bedrijf heeft ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteiten. Ze werden uitgesteld toen de aandelenmarkt haperde. Maar nu de Amerikaanse beursindexen dit jaar records boeken, acht Coty het tijd om zijn debuut te maken.

Vooral de huidige eigenaren van Coty hopen daar beter van te worden. Het cosmeticabedrijf is voor meer dan 80 procent in handen van Joh A. Benckiser (JAB), de maatschappij van de Duitse familie Reimann waarvan Becht eveneens president-commissaris is en die onlangs koffieproducent DE Masters Blenders 1753 kocht.

Belanghebbenden rond de private-equityfirma’s Berkshire Partners en Rhône Group bezitten samen 15 procent. Becht zou 1,2 procent bezitten. Bij de beursgang zullen bestaande aandelen worden verkocht, en geen nieuwe uitgegeven.

Het debuut van Coty zou de grootste beursgang van een consumentenproducten worden sinds modebedrijf Michael Kors in 2011 een notering verwierf. Die beursgang leverde 1,1 miljard dollar op.

    • Frank Kuin