In een eeuwige omhelzing

03_Garment Workers in Deathtrap_ Taslima Akhter_ Nobody knows who are they, what is the relation between them but the crude reality make them closer and may be they are trying to save each other and the last moment of their life from the death trap of Savar Rana Plaza_. Embrace in Death. Near about 438 workers died as building Collapse at Savar Rana Plaza. Most of them are women. Savar Dhaka, Bangladesh, 24th April 2013

„Ik herinner me het geschreeuw, de angst in de ogen van de familieleden”, zegt Taslima Akhter. Toen op 24 april een kledingfabriek van elf verdiepingen in de Bengaalse hoofdstad Dhaka instortte, was ze snel ter plekke.

„Rond twee uur ’s nachts vond ik dit koppel, elkaar omarmend in het puin”, vertelt ze aan de telefoon. „Het voelde alsof ik de man en de vrouw persoonlijk kende. Ik zag ze zoals ze waren in de laatste momenten dat ze samen waren.”

De in Bangladesh geboren fotografe Akhter (39) heeft haar werk en leven gewijd aan het opkomen voor mensenrechten. Al vijf jaar maakt ze foto’s van mensen die onder erbarmelijke omstandigheden werken in de textielindustrie.

Ze kreeg veel vragen over deze foto, die woensdag voor het eerst werd gepubliceerd, op de site van het Amerikaanse tijdschrift Time. „Ik heb uit alle macht geprobeerd de identiteit van de mensen te achterhalen, maar dat is niet gelukt.”

Nog iedere keer dat ze naar de foto kijkt, voelt ze zich ongemakkelijk. „Het beeld achtervolgt me. Voor mij zegt deze foto: wij zijn niet alleen maar goedkope arbeid. We zijn mensen, net als jij.”

Het is inmiddels ruim twee weken geleden dat het gebouw instortte. Gisteren werd het 900ste lichaam geborgen. Nog altijd halen reddingswerkers lichamen uit het puin. Op het moment van de ramp waren naar schatting drieduizend mensen in het pand aan het werk.

Bij een brand in een andere kledingfabriek in Dhaka kwamen gisternacht acht mensen om het leven. Woensdag werd bekend dat Bangladesh achttien textielfabrieken zal sluiten om veiligheidsredenen, zestien fabrieken in Dhaka en twee in Chittagong. De lokale overheden zijn begonnen met het uitbetalen van werknemers die de ramp hebben overleefd.

Lees ook ‘Zijn kledingmerken verantwoordelijk’?, pagina 17