Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Hoogste punt nieuwe WTC bereikt - dit is de nieuwe skyline van New York

De nieuwe skyline van New York, gezien vanuit New Jersey.
De nieuwe skyline van New York, gezien vanuit New Jersey. Foto Reuters / Gary Hershorn

Vandaag heeft het nieuwe World Trade Center in New York zijn hoogste punt bereikt. De wolkenkrabber, die is verrezen uit de as van het in 2001 verwoeste World Trade Center, heeft daarmee zijn volle, symbolische hoogte van 541 meter bereikt.

De Freedom Tower, zoals de toren in de volksmond heet, is het hoogste gebouw van het westelijk halfrond en het op twee-na-hoogste gebouw ter wereld. Met de voltooiing van de zilverkleurige piek heeft de toren de symbolische hoogte van 1776 voet bereikt. De piek, ruim 124 meter hoog, dient als televisieantenne. ‘s Avonds komt er een lichtbundel uit die van kilometers afstand is te zien.

Het laatste deel van de antenne/piek wordt op het One World Trade Center gehesen, zoals het gebouw officieel heet. Foto AP / Mark Lennihan

De foto van de dag komt van Anne Thompson van NBC:

Twitter avatar annenbcnews Anne Thompson 1 World Trade Center from our vantage point in Jersey City for @todayshow http://t.co/4Y3JdWZzGN

De 1776 voet verwijzen naar het jaar 1776, toen de Verenigde Staten zich onafhankelijk verklaarden van Groot-Brittannië. Bouwdeskundigen zijn het er niet over eens of het bovenste gedeelte van de wolkenkrabber een piek of een antenne is. Betreft het slechts een antenne, dan telt deze niet mee in de hoogte van de toren en zakt die een aantal plaatsen op de ranglijst van hoogste gebouwen. Het hoogste dak van het gebouw ligt op 417 meter.

De bouw van het One World Trade Center tussen 2004 en 2012

Het One World Trade Center opent volgend jaar zijn deuren. Eerder plaatsten we al deze fotoserie over het nieuwe gebouw.