Hoe Tommy ‘Speedo’ Wieringa zich aan zijn woord hield

Belofte maakt schuld: wanneer Tommy Wieringa de Libris Literatuurprijs zou winnen, zou hij de Amstel inspringen. Propria Cures hield Wieringa maandag aan z’n woord. „Ik ben toch niet gek, ik heb net de Libris Literatuurprijs gewonnen!” Aanvankelijk leek Tommy Wieringa zich niet te gaan houden aan zijn belofte om bij de bekroning van zijn roman

Wieringa (links) en Bergstra (Foto Propria Cures)

Belofte maakt schuld: wanneer Tommy Wieringa de Libris Literatuurprijs zou winnen, zou hij de Amstel inspringen. Propria Cures hield Wieringa maandag aan z’n woord.

„Ik ben toch niet gek, ik heb net de Libris Literatuurprijs gewonnen!” Aanvankelijk leek Tommy Wieringa zich niet te gaan houden aan zijn belofte om bij de bekroning van zijn roman Dit zijn de namen met pak en al in de Amstel te springen. „Dit is een heel duur pak, bovendien mijn trouwpak.”

Maar nadat interviewers als Mariëlle Tweebeeke en Eva Jinek hem eraan hielden, móest Wieringa wel. De rest is geschiedenis: niet in pak maar in ondergoed dook ‘Joe Speedo’ om kwart over één alsnog de Amstel in.

Maar niet alleen: op de korrelige foto’s die meteen getwitterd werden, zijn meer zwemmers te zien. Hoe zit dat? Dat waren Wieringa’s zwager en Tim Meijer en Aldert Bergstra, redacteuren van literair-satirisch studentenblad Propria Cures.

„Er waren steeds minder mensen en hij werd steeds dronkener, en Aldert en ik drongen steeds meer erop aan dat hij zijn belofte moest houden,” vertelt Meijer. „Op een gegeven moment zei hij: ‘Oké jongens, we gaan’, en begon hij fanatiek zijn kleren uit te trekken en wij moesten mee. Zonder Propria Cures had hij het niet gedaan, zei hij nog. Het water was overigens heel koud.”

    • Thomas de Veen