Het regent dansers

Ook dansers doen wel eens gek. Zoals met spiegels en elastiek.

INTRODANS voor de JEUGD.

Met spiegels kun je meer dan alleen maar je eigen gezicht aanstaren. Ga maar eens voor de spiegel staan en hou een spiegeltje schuin onder je neus. Wat zie je: een ei met vier neusgaten, vier ogen en een krans haar.

Met zulke experimenten was Alwin Nikolaïs (1910-1993) waarschijnlijk dagenlang bezig toen hij het ballet Crucible bedacht. Nou ja, ballet... Het is een optocht van wonderlijke verschijningen: wriemelende wurmpjes die nieuwsgierig met hun kopjes (of zijn het staarten?) zwaaien, rare zwemvogels die niet weten of ze voor- of achteruit moeten, dubbele benen met voeten aan boven- en onderkant, maar zonder het bijbehorende lijf. Al die ‘onmogelijke’ beelden worden mogelijk gemaakt door de dansers van Introdans voor de Jeugd. Eerst gaan ze bijna helemaal achter een enorme schuine spiegel verscholen, maar langzaam komen ze steeds verder tevoorschijn, tot ze er als normale mensen uitzien, met één hoofd, twee armen en twee benen.

Nikolaïs was een choreograaf die wel van zulke grappen hield. Hij maakte meestal balletten zonder verhaal, mooie, rare, sprookjesachtige spelletjes over vorm en licht. In het programma Bont en Blauw is nog een goed voorbeeld te zien, Tensile Involvement. Oneerbiedig gezegd is het een elastiekentwist voor gevorderden. De dansers spinnen met elastische linten prachtige ‘vlechtwerkjes’ boven het toneel. Na afloop wil je meteen een rol elastiek kopen om het zelf te proberen.

Tegenwoordig gebruiken choreografen vaak moderne techniek, computers en video en dergelijke. Ook daarmee kan je leuke spelletjes spelen, waardoor je dingen gaat zien die helemaal niet kunnen. De Nederlander David Middendorp laat tekenfilmpjes ‘versmelten’ met wat er op het toneel gebeurt. En dan wil het wel eens dansers regenen. Net zoals de danser in het ballet van Jérôme Meyer een grote bak vol ‘spuugt’ met bolletjes. Precies, een soort ballenbak.

Hoe dat allemaal in zijn werk gaat? Dat moet je maar aan Introdans vragen. Eén ding is duidelijk: het is precisiewerk. De dansers moeten weten wanneer ze waar moeten zijn en wat ze daar moeten doen. Een seconde te laat, en de hele boel valt in duigen. Maar als alles werkt, weet je niet wat je ziet.

Introdans voor de Jeugd met Bont en Blauw. Tournee t/m 24/5. Inl: www.introdans.nl

    • Francine van der Wiel