Hackers pinnen 40 miljoen in 10 uur, aanklacht in New York

Cybercriminelen hebben 45 miljoen dollar (34,5 miljoen euro) verdiend door bankrekeningen te hacken en vervolgens met gekopieerde passen geld op te nemen bij duizenden pinautomaten in 26 landen. Zeven mensen zijn in New York aangeklaagd. Gisteren werd de aanklacht openbaar gemaakt, schrijft The New York Times.

Alleen al op 19 februari namen de dieven in tien uur tijd 40 miljoen dollar op in meer dan twintig landen. Alleen in New York ging het die dag al om 2,4 miljoen dollar uit 2.904 geldautomaten.

Wie achter de aanvallen zit, is nog onduidelijk. Na de arrestaties in New York is wereldwijd een onbekend aantal verdachten opgepakt.

Bij de operatie was een groot netwerk betrokken. Computerexperts hackten creditcards en lieten vervolgens ‘loopjongens’, in ruil voor commissie, de geldautomaten plunderen. De aanklagers spreken over een van de meest geavanceerde cybercrime-aanvallen ooit.

De hackers kenden de limieten van creditcards bij de National Bank of Ras Al-Khaimah, een bank in de Verenigde Arabische Emiraten, en later bij een Amerikaans creditcardverwerkingsbedrijf. Met de prepaidkaarten waar de informatie van de gehackte creditcards op was gezet, kon onbeperkt geld worden gepind.