Een opportunistisch Moederdagcadeau

Niets ten nadele van een struik bloemen, een lekker luchtje of een doos bonbons, maar zou het niet een goed idee zijn om moeder zondag te verrassen met een krokettenpers? Toegegeven, er zit een opportunistisch kantje aan. Bloemen verwelken, luchtjes vervliegen en de bodem van een bonbondoos is rap in zicht, een krokettenpers evenwel biedt

Niets ten nadele van een struik bloemen, een lekker luchtje of een doos bonbons, maar zou het niet een goed idee zijn om moeder zondag te verrassen met een krokettenpers? Toegegeven, er zit een opportunistisch kantje aan. Bloemen verwelken, luchtjes vervliegen en de bodem van een bonbondoos is rap in zicht, een krokettenpers evenwel biedt het ganse jaar vreugde voor het gehele gezin. Bij gebrek aan reëel uitzicht op een Moederdagpresentje heb ik mezelf alvast een krokettenpers cadeau gedaan.

Het kunststof apparaat oogt alsof het uit een 3D-printer komt. Het perst de kroketvulling in handelbare staven, die in stukken van de gewenste kroketlengte zijn te snijden. Vervolgens worden ze gepaneerd en zijn ze klaar om te frituren. Als de vulling niet stijf genoeg is, kunnen de staven in de diepvries licht worden aangevroren.

De krokettenpers heeft twee nadelen. Het is met een aanschafprijs van 35 euro duur voor wat het voorstelt en er blijft vrij veel vulling in en aan het apparaat hangen. Wie onderstaand recept maakt met behulp van een krokettenpers doet er goed aan de dubbele hoeveelheden te gebruiken, dan gaat er relatief minder vulling verloren. Voor het overige is het een bruikbaar apparaat. Het draagt de uitdagende naam Millecroquettes. Duizend kroketten, dan moeten we meteen aan de slag.

Laat de boter smelten in een steelpan met dikke bodem. Voeg de gezeefde bloem toe en laat regelmatig roerend het mengsel een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg in delen het kooknat van de asperges toe. Roer gestaag tot een dikke, gladde saus. Laat de saus nog een paar minuten pruttelen. Blijf roeren. Neem de saus van het vuur, laat hem iets afkoelen en klop er een eidooier door. Breng de saus stevig op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de stukjes asperge, ham en ei toe. Laat het mengsel verder afkoelen. Doe de ragout in een lage schaal of bakje. Dek af met huishoudfolie en laat in de ijskast overnachten. Klop het eiwit los met wat water. Als u voor de verleiding van de krokettenpers bent bezweken dan vormt u daarmee de kroketten. Of snij de ragout in zes stukken en vorm van elk een kroket. Haal ze door de bloem, dan door het losgeklopte eiwit en vervolgens door het broodkruim. Verhit de frituurolie tot 180 graden en bak de kroketten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Na deze lentekroketten kunnen we ons verheugen op een zomerse cantharellenkroket, in de herfst op.. … ach, mogelijkheden genoeg. Er zijn nog 994 kroketten te gaan.

Asperge-kroketten

Voor zes stuks:

30 gram boter

40 gram bloem

2 dl aspergekooknat

1 eidooier en 1 groot eiwit

1 fijngeprakt hardgekookt ei

50 gram gekookte ham in kleine reepjes

100 gram beetgare asperges in kleine stukjes

1 el fijngeknipte peterselie

nootmuskaat

peper, zout

15 gram bloem

40 gram droog broodkruim of grof paneermeel

frituurolie

    • Joep Habets