Een absolute schrijversdroom

In de Warmoesstraat – voor de fans: schuin achter de Bijenkorf – in Amsterdam opende schrijfster Heleen van Royen haar eigen winkel waar alleen boeken van Heleen van Royen te koop zijn. In de winkel is van alles te doen: je kunt er hoofdstukken uit een boek van Heleen voorlezen, wat dan weer wordt uitgezonden op haar eigen Heleen van Royen YouTube-kanaal, je kunt er appeltaart eten met Heleen, je kunt een boek van Heleen laten signeren door Heleen, je kunt praten met Heleen en je kunt er de workshop ‘seksspeeltjes en eigenliefde’ bijwonen. Kortom: als je fan bent van Heleen een must, alle anderen kunnen de winkel beter mijden.

Heleen glom van trots. Ze sprak van ‘een absolute schrijversdroom’ die was uitgekomen. „Alle schrijvers kennen het: zodra je een boekwinkel binnenstapt, zoek je naar je eigen titels. Liggen ze ertussen? Liggen ze er überhaupt?”

Van die zorg was ze nu verlost.

Ze hoopte dat haar nieuwste boek Hartsvriendin weer een bestseller werd.

„Het verhaal van Hartsvriendin gaat over Yvonne de Graaf, een gelukkig getrouwde vrouw van veertig en haar twee tienerkinderen. Als haar beste vriendin Mona haar op haar verjaardag in de steek laat en ze een opmerkelijk cadeau van haar kinderen krijgt, durft Yvonne uit haar ‘comfortzone’ te stappen.”

Tussen het oploopje voor de winkel herkende ik een oude bekende: valkenier Gerard van den Brink uit Lunteren, zichtbaar ook uit zijn comfortzone gestapt. Heleen had besloten dat ze het feest wilde opluisteren met een roofvogel van Gerard op haar arm.

Omdat Gerard de verzorger is van Vitesse-vogel ‘Hertog 2’ had ik hem en zijn vrouw Bettine in het verleden weleens opgezocht op zijn boerderij. Hij waarschuwde me destijds uitvoerig dat werken met vogels niet zonder gevaar was. Ze hadden hem een keer een oog uitgepikt. Daarna vertelde hij het verhaal van een kind dat bij een demonstratie in België was gegrepen door een adelaar omdat het leek op een oefenbal.

Heleen had gekozen voor een Oehoe, minder gevaarlijk dan een adelaar, maar nog altijd een beest waar je niet met je hoofd voor moet gaan hangen, wat Heleen tot ontzetting van Gerard wel deed.

Een paar dagen later had Heleen haar bestseller en kreeg Gerard een bekeuring omdat Heleen was vergeten een vergunning voor de Oehoe aan te vragen. Een meevaller was wel dat ze beide ogen nog had, al kun je natuurlijk ook zeggen dat een aanval door een Oehoe de verkoop naar nog grotere hoogte had gestuwd.

    • Marcel van Roosmalen