Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Dodental ingestorte fabriek Bangladesh over de duizend

Archieffoto van 26 april: er wordt gezocht naar lichamen in de resten van het ingestorte gebouw.
Archieffoto van 26 april: er wordt gezocht naar lichamen in de resten van het ingestorte gebouw. Foto AFP / Munir Uz Zaman

Het dodental als gevolg van het instorten van een fabrieksgebouw in Bangladesh is de duizend gepasseerd. Er zijn nu 1.034 lichamen geborgen, en het dodental blijft stijgen.

Het is nu al ruim twee weken geleden dat het acht verdiepingen tellende bouwwerk in Savar, een buitenwijk van de hoofdstad Dhaka, in elkaar stortte en nog altijd halen reddingswerkers lichamen uit het puin.

Bij de opruimwerkzaamheden zijn de onderste verdiepingen nog niet bereikt. De verwachting is dat er nog meer doden aangetroffen worden. Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen op het moment van de ramp in het pand aan het werk waren. Meer dan 2.500 mensen zijn al levend uit het puin gehaald.

‘s Werelds dodelijkste kledingindustrieramp

De instorting van de fabriek is waarschijnlijk veroorzaakt door trillingen van te grote generatoren op het dak van het gebouw, het Rana Plaza. Het pand, dat al voor de ramp scheuren vertoonde, was ook nog eens in slechte staat. In het gebouw bevonden zich vijf textielfabrieken, die onder andere de kleding voor Primark en Mango verzorgden. De ramp is nu al ‘s werelds dodelijkste kledingindustrieramp en een van de ergste industriële ongevallen.

Eigenaar Mohammed Sohel Rana Rana is opgepakt en wordt vermoedelijk aangeklaagd voor nalatigheid, illegale bouwactiviteiten en het dwingen van mensen om aan het werk te gaan. Hij kan een celstraf van zeven jaar krijgen als hij wordt veroordeeld. Ook zijn er drie eigenaren van enkele kledingfabriekjes aangehouden. Twee overheidsmedewerkers die hun goedkeuring gaven aan het ontwerp van het gebouw zitten ook vast. Ondertussen heeft Bangladesh achttien andere textielfabrieken gesloten om veiligheidsredenen.