Diversen

None

XL Festival

In Dronten barst dit weekeinde de tiende editie los van het XL Festival, een elfdaags evenement met alle mogelijke kunstvormen. In totaal zijn op het festival 92 voorstellingen op het gebied van film, cabaret, muziek, literatuur en theater. Optredens zijn er onder meer van Tim Knol, The Nits, Rufus Kain en Channah. Op zondag 12 mei vindt de zogenaamde Flevo Bandbattle plaats, is een wedstrijd voor talentvolle en gepassioneerde muziekgroepen. De winnaar ontvangt een sessie in de studio van XL De Ateliers voor het opnemen van een ‘live-session’.

10 t/m 20 mei, XL De Ateliers, De Amstel, Dronten. Inl: xlfestival.nl

Sociale zekerheid

Op maandag 13 mei wordt in het Amsterdamse debatcentrum de Rode Hoed de essaybundel Mij een zorg! - De toekomst van de sociale zekerheid gepresenteerd met een aansluitend debat. Deelnemers aan het debat zijn oud-premier Ruud Lubbers, wethouder Andrée van Es, CNV-jongeren voorzitter IJmert Muilwijk en voorzitter van FNV-jongeren Dennis Wiersma.

lnl: rodehoed.nl

Plattelandsdromen

Op zaterdag 11 mei start in Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum een gespreksserie over de toekomst van wonen en leven op het platteland. Vooraanstaande denkers gaan met gasten in gesprek over verandering door krimp, mondialisering en sociale media. Onder hen Martijn van Tol, docent internationale relaties aan de UvA, emeritus professor Petran Kockeltoren en architect Stephan Petermann. Tot 4 augustus is de tentoonstelling Thuis te zien, een expositie over Groninger huiskamers. De bezoeker ziet via interieurs hoe wonen en werken op het Noord-Groningse land zijn veranderd.

Gesprekken: 11 mei, 1 en 15 juni. Tentoonstelling t/m 4 aug, Openluchtmuseum Het Hoogeland, Warffum. Inl: hethoogeland.com

Opvoeden als kunst

De problemen van kinderen opvoeden zijn van alle tijden en culturen. Nergens zijn huiselijke taferelen zo veelvuldig op schilderijen vereeuwigd als in Nederland. De tentoonstelling De kunst van het opvoeden in het Dordrechts Museum toont werken van kunstenaars als Jan Steen, Jacob Cuyp, Arent de Gelder, Rembrandt, Jacob Maris en Jan Sluijters.

T/m 15 sept. Inl: dordrechtsmuseum.nlOok loopt in het Dordtse Huis van Gijn de expo Vader & zoons (www.huisvangijn.nl) en toont de Dordtse galerie De Compagnie (galeriedecompagnie.com) familieportretten van Corrie Haverkort.