Die vragen over // Alex Ferguson en zijn opvolger bij Manchester

Hij is de succesvolste trainer in de geschiedenis van het Engelse voetbal. Alex Ferguson, de Schot die sinds 1986 onafgebroken trainer is van Manchester United. Maar na 27 jaar houdt hij het voor gezien. Ferguson stopt als trainer, zo werd woensdag bekend. Volgende week zit hij voor de laatste keer op de bank bij United.

Hoe belangrijk was Ferguson voor United?

Heel belangrijk. Ferguson heeft de club naar zijn hand gezet. Toen hij in 1986 aantrad, was de club al twintig jaar geen landskampioen geworden. Onder Ferguson won United dertien Engelse titels, vijf keer de FA Cup en twee keer de Champions League.

Waarom vertrekt hij?

Hij gaat met pensioen. Maar ondanks zijn leeftijd komt het afscheid van de 71-jarige Ferguson toch als een verrassing. In recente interviews leek hij aan te geven nog wel een paar jaar door te willen gaan als trainer. Ferguson gaat overigens niet helemaal weg bij United. Hij blijft actief als directielid en adviseur van de club.

Wie volgt hem op?

David Moyes, de huidige trainer van Everton. Moyes maakte gisteren bekend aan het eind van het seizoen te stoppen bij Everton. Hij tekent een contract voor zes jaar bij United. Moyes (50), net als Ferguson een Schot, is sinds 2002 trainer van Everton. Met die club, waar de financiële mogelijkheden minder groot zijn dan bij de Engelse topclubs, behaalde hij regelmatig Europees voetbal. Alex Ferguson is tevreden met de keuze voor zijn opvolger. „Hij is een integere man met een sterk arbeidsethos. Hij heeft alle kenmerken die een manager van United moet hebben”, zei Ferguson in een verklaring. De eerste zorg van Moyes bij United: sterspeler Wayne Rooney voor de club behouden. De spits stuurt aan op een vertrek bij de club nu Ferguson stopt.

    • Arman Avsaroglu