De twee verdachten van de moord op Wiels ontkennen

Het stoffelijk overschot van politicus Helmin Wiels wordt bedekt met plastic op de plek waar hij is vermoord.
Het stoffelijk overschot van politicus Helmin Wiels wordt bedekt met plastic op de plek waar hij is vermoord. Foto ANP / Prince Victor

De twee verdachten van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels ontkennen dat zij hem hebben doodgeschoten. Dinsdag werden twee broers op het eiland gearresteerd nadat zij in een dreigvideo de moord opeisten en zeiden dat er meer zouden volgen. De bedreiging hebben de 19- en 27-jarige wel toegegeven.

De jongens zijn nog steeds verdacht en blijven voorlopig vastzitten. Inhoudelijk willen politie, recherche en openbaar minister niets over de zaak zeggen. Ze belegden vanavond een persconferentie die vooral bedoeld leek om de geruchten dat de instanties moeizaam samenwerken te weerleggen.

Voorvechter van onafhankelijkheid

Parlementariër Helmin Wiels (54) werd afgelopen zondag op een strand nabij zijn huis met vijf kogels om het leven gebracht. Hij was leider van het links-nationalistische Pueblo Soberano, sinds de verkiezingen afgelopen oktober de grootste partij op het eiland. Wiels stond bekend als voorvechter van de onafhankelijkheid van Curaçao, om zijn strijd tegen corruptie en frontale aanvallen op politieke tegenstanders.

Vandaag is ook sectie op het lichaam verricht, nadat een team van het Nederlands Forensische Instituut was overgekomen. Als het lichaam wordt vrijgegeven, is de begrafenis naar verwachting dinsdag. Premier Daniel Hodge maakte bekend dat Wiels geen staatsbegrafenis krijgt, maar wel “een officiële begrafenis”.

    • Emilie van Outeren