De hoofdprijs voor AZ

KNVB-Beker // AZ won de bekerfinale met 2-1 van PSV De ploeg speelde als een team, terwijl PSV vertrouwde op individuele spelers Voor trainer Gert-Jan Verbeek is het de eerste prijs uit zijn loopbaan

ROTTERDAM – KNVB bekerfinale in de Rotterdamse Kuip Psv tegen Az Jozy Altidore voor az scoort de 2-0 COPYRIGHT ROBIN UTRECHTJozy Altidore
ROTTERDAM – KNVB bekerfinale in de Rotterdamse Kuip Psv tegen Az Jozy Altidore voor az scoort de 2-0 COPYRIGHT ROBIN UTRECHTJozy Altidore

Is de beker een troostprijs, zoals PSV-middenvelder Kevin Strootman afgelopen week impliceerde? Niet voor de supporters en spelers van AZ, die gisteren na het laatste fluitsignaal in de bekerfinale tegen PSV (2-1) dolgelukkig waren met de vierde beker in de clubgeschiedenis. En zeker niet voor trainer Gert-Jan Verbeek, die bijna dertig jaar na zijn debuut als speler in het betaalde voetbal eindelijk een hoofdprijs won. Een prijs is een prijs, wat alle PSV-spelers er ook van zeggen.

Het verschil in beleving tussen de spelers van AZ en PSV gaf gisteren de doorslag in de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip. AZ speelde als een hecht collectief waarbij iedereen samen streed voor dat ene doel: de bekerwinst. PSV werd pas wakker toen het eigenlijk al te laat was.

Vooraf had AZ-coach Verbeek al gezegd dat PSV meer individuele kwaliteiten heeft, maar dat een bekerfinale iets extra’s vraagt van een ploeg. Die voorspelling kwam uit.

Toch was het aan de kant van AZ de individuele klasse van uitblinker Adam Maher die de wedstrijd openbrak. Al na twaalf minuten zorgde Maher, begeerd door Ajax en PSV, voor de 1-0. Met een schitterende voetbeweging dolde hij PSV-veteraan Wilfred Bouma en schoot de bal achter doelman Waterman.

Twee minuten later werd de zwakte van de PSV-verdediging, al het hele seizoen het probleem van de ploeg van trainer Dick Advocaat, nogmaals geïllustreerd. Spits Jozy Altidore kreeg van het centrale verdedigingsduo van PSV, Bouma en Marcelo, alle tijd om de bal aan te nemen, goed te leggen en achter de grabbelende Waterman te schieten.

PSV kwam nog wel terug tot 2-1 en kreeg in de slotfase een aantal goede kansen op de gelijkmaker, maar de AZ-spelers wierpen zich voor elke bal en vochten voor elke meter. Dat maakte de zege verdiend.

De bekerwinst maakt het teleurstellende seizoen van AZ in één klap goed. Tot een paar weken terug vocht AZ, landskampioen van 2009, tegen degradatie. Pas de laatste weken kruipt de ploeg langzaam uit het dal. AZ staat nu tiende.

Het is een compliment waard aan het bestuur van AZ, algemeen directeur Toon Gerbrands voorop, dat het rustig bleef in Alkmaar. „Ons beleid kenmerkt zich door de lange termijn”, zei Gerbrands in maart tegen deze krant. Verbeek kon altijd op het vertrouwen van het bestuur rekenen, zelfs toen de ploeg een tijdje op de vijftiende plaats stond. Dat vertrouwen betaalt zich nu terug.

Hoe anders is dat bij PSV. Rustig is het daar het hele seizoen niet geweest. Vooraf werd veel verwacht van de terugkeer van de ervaren Mark van Bommel en trainer Dick Advocaat naar Eindhoven. PSV moest en zou kampioen worden in het jubileumjaar (PSV bestaat honderd jaar) en daar zouden Van Bommel en Advocaat wel even voor zorgen.

Het liep anders. Al vanaf de eerste speelronde waren er incidenten en speelde PSV bij vlagen verkrampt. Ajax won de titel en nu is ook de beker verspeeld. Een tweede plaats in de competitie, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League, resteert. Dick Advocaat heeft aangegeven te vertrekken. Mark van Bommel twijfelt nog over zijn toekomst, maar de blik in zijn ogen na de verloren bekerfinale zei veel.

Minutenlang keek de aanvoerder in zijn eigen strafschopgebied wezenloos voor zich uit. Pas na de competitie maakt hij bekend of hij stopt met voetballen, maar de teleurstelling over een verloren seizoen was merkbaar bij Van Bommel. Na afloop weigerde hij voor de camera van Eredivisie Live zijn ploeggenoten af te vallen. Wel werd het onbegrip over de instelling van zijn medespelers duidelijk. „Je moet zo gierig mogelijk zijn als je een finale wilt winnen.” En juist die gierigheid ontbrak gisteren bij PSV.

    • Arman Avsaroglu