De dronepolitie is al bijna een feit

De dronepolitie is bijna een feit. Dit blijkt uit antwoorden op Kamervragen die D66 stelde over het gebruik van defensiedrones door de politie. Volgens minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) zet de nieuwe Nationale Politie een aparte organisatie op voor het gebruik van drones, een zogenoemde politie UAS-organisatie (naar de Unmanned Aerial Services).

De Landelijke Eenheid van de politie beschikt nu zelf nog maar over enkele onbemande vliegtuigjes. Die werden volgens Opstelten vorig jaar voornamelijk gebruikt voor testvluchten en het fotograferen van plaatsen delict. Voor ondersteuning bij strafrechtelijk onderzoek en handhaving van de openbare orde werd vorig jaar veertien keer de hulp ingeroepen van legerdrones van het type Raven. Drie keer was dat voor handhaving van de openbare orde, waaronder het toezicht op het verloop van een hardloopwedstrijd. De andere keren dat drone-assistentie werd ingeroepen, was voor strafrechtelijk onderzoek, zoals het opsporen van inbrekers en wiettelers. In totaal werden 81 vluchten uitgevoerd met de Ravens, onder meer boven Almere, Harlingen, Arnhem en Ede.

Volgens Opstelten wordt op dit moment een „politiebrede visie” ontwikkeld op de inzet van drones. Op basis van ervaringen met de defensiedrones en die van de Landelijke Eenheid wordt besloten of, en zo ja welke onbemande toestellen de politie aanschaft. Enkele politiemedewerkers zijn al opgeleid tot ‘rotorcraft UAS-vlieger’.

D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt de antwoorden op zijn vragen „verontrustend”: „De politie blijkt al volop te werken aan een dronepolitie. Vreemd dat ik daar via Kamervragen achter moet komen. Bovendien gebeurt de inzet van de toestellen op basis van wetgeving waarin het woord drone niet één keer voorkomt. Er moet precies duidelijk worden wat de politie wel en niet mag met die drones, anders dreigt de privacy van burgers te veel te worden aangetast.”

Volgens Opstelten vliegen de Ravens op driehonderd meter hoogte en is de beeldkwaliteit van de dagcamera’s op die hoogte onvoldoende voor gezichtsherkenning. Enkel de contouren van mensen zouden zichtbaar zijn. Volgens de minister heeft het gebruik van de Ravens alleen in enkele henneponderzoeken geleid tot vervolging van verdachten.

    • Wilmer Heck