Critici prijzen televisiejaar 2012 en kiezen drie Nipkow-kandidaten

2012 was een goed jaar voor televisiedrama, vinden de tv-critici. Twee van de drie nominaties voor de Nipkowschijf zijn voor een dramaserie.

None

Twee dramaseries en een documentaireserie zijn genomineerd voor de Zilveren Nipkowprijs. De jury van tv-critici maakte de nominaties woensdag bekend in DWDD. Twee eervolle vermeldingen gelden als aanmoedigingsprijs,

Voor het eerst is bij de Nipkowschijf, de vakprijs voor het beste tv-programma van het jaar, sprake van nominaties. Door vooraf met een shortlist te komen, hoopt de jury meer aandacht voor de prijs en de uiteindelijke prijsuitreiking te krijgen. Bovendien is het aardig om meerdere hoogtepunten van het tv-seizoen onder de aandacht te kunnen brengen.

De uitreiking is op 5 juni in Hilversum. Dan wordt ook de winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma bekendgemaakt. Genomineerd voor deze prijs zijn Plots en Bureau Buitenland (allebei VPRO) en dj Edwin Evers (538). Een eervolle vermelding gaat naar Jaap Boots van het Radio 6-programma JaBo Gumbo Show (VPRO).