Bowie had het kunnen weten: een video over Jezus, is vloeken in de kerk

Het overkwam Madonna en nu ook weer David Bowie: wie op enigszins provocerende wijze in zijn videoclip verwijst naar god of de draak steekt met religie, kan steevast rekenen op een relletje. Zo ook dus de nieuwe clip van David Bowie ‘The next day’ van het gelijknamige album.

Still uit de videoclip van David Bowie.

Het overkwam Madonna en nu ook weer David Bowie: wie op enigszins provocerende wijze in zijn videoclip verwijst naar Jezus of de draak steekt met religie, kan steevast rekenen op een relletje. Zo ook dus de nieuwe clip van David Bowie ‘The next day’ van het gelijknamige album.

In de clip die gisteren openbaar werd en waarin onder andere de Franse actrice Marion Cotillard (De rouille et d’os) en de Britse acteur Gary Oldman (The Dark Knight Rises) figureren, zingt Bowie over de kruisgang van Jezus. Bowie die zelf de rol van de profeet speelt, bekritiseert de zogenaamde vrijgevigheid van de katholieke kerk.

“They can work with satan while they dress like the saints
They know God exists for the devil told them so”

De video, die net als Bowies vorige single ‘The Stars (Are Out Tonight)’ geregisseerd werd door Floria Sigismondi, speelt zich af in een kerk; Cotillard speelt een prostituee, Oldman een dienaar van de kerk. In het filmpje begint Cotillard spontaan te bloeden vanuit haar handen, wat natuurlijk verwijst naar de kruisiging van Jezus.

Vanwege die ‘expliciete inhoud’ liet YouTube de video verwijderen. Maar het videokanaal kwam al snel terug op die beslissing en voegde een leeftijdswaarschuwing toe van achttien jaar. Een woordvoerder van YouTube erkende dat het een foutje was:

“Met de enorme hoeveelheid video’s op de site, maken we soms de verkeerde beslissing, maar we hebben het snel recht gezet toen we erachter kwamen.”

Bowie schopt met de inhoud van de clip natuurlijk een beetje tegen het zere been van de katholieke kerk. In de Britse krant The Telegraph noemde een woordvoerder van de organisatie the Catholic Voices de video een “wanhopige actie”. De aartbisschop van Canterbury, Lord Carey, zei dat hij het filmpje kinderachtig vond:

“Ik betwijfel of Bowie het lef zou hebben om te verwijzen naar de islam. Op zich raak ik niet beledigd door zoiets kinderachtigs, maar ik hoop dat Bowie begrijpt dat het sommige mensen erg zal raken.”

Madonna, Sinéad O’Connor

Zo bezien een milde reactie van de kerk over de clip van Bowie. En laten we wel wezen, Bowie is dan ook niet de eerste die een dergelijke video maakt. Een illustere voorganger als Madonna ging hem in 1989 met ‘Like a prayer’ al voor. Dansen in een kerk, stigmata; hebben we het niet eigenlijk allemaal al eens gezien?

    • Anouk Eigenraam