Advocaat doet een bekentenis: ‘Ik vond baan bij PSV te pittig’

Het mislukte seizoen van Advocaat eindigt met een verloren bekerfinale. „Ik wist in december al dat ik zou stoppen”, bekent de coach van PSV.

Dick Advocaat staat er opvallend monter bij voor een coach die net de bekerfinale verloren heeft. Het lijkt erop alsof er een zware last van zijn schouders gevallen is nu het verloren seizoen bij PSV voorbij is. En dat blijkt ook zo. „Ik had voor mezelf in december al besloten te stoppen. Ik vond het te zwaar. Iedere dag heen en weer rijden [van Voorburg naar Eindhoven] was te pittig”, zei hij gisteren.

Met deze opvallende bekentenis neemt Advocaat niet alleen afscheid als hoofdtrainer van PSV, maar ook als clubcoach. De oud-voetballer keerde voor een tweede termijn terug naar Eindhoven, met als doel in het honderdjarige bestaan van de club de landstitel binnen te halen. Het kampioenschap ging naar Ajax. In de finale van het bekertoernooi hoopte Advocaat gisteren nog een troostprijs binnen te slepen. Maar ook dat mislukte. „Als je ziet hoe we de goals weggeven. Dat kan natuurlijk niet. Maar ik heb al vaker intern aangegeven waar het bij PSV aan schort”, zei Advocaat.

De vertrekkende coach hoopt nog één keer bondscoach van een aantrekkelijk voetballand te kunnen worden voordat hij stopt. „Ik denk niet dat ik nog een club ga trainen. Als er geen land komt, dan ga ik vissen”, stelde Advocaat na de nederlaag tegen zijn oude club AZ. „Neemt niet weg dat ik een heel leuk jaar heb gehad bij PSV.”

De woorden van Advocaat staan in schril contrast met die van Mark van Bommel, die kort na zijn coach de perszone van De Kuip binnenloopt. De aanvoerder van PSV is er ziek van dat hij de beker is misgelopen. Kort en bondig geeft hij zijn analyse. „Het was weer niet goed. We maken wederom dezelfde fouten. Er wordt te laat geanticipeerd. Dat is allemaal heel frustrerend”, zei Van Bommel, die nog geen besluit heeft genomen over zijn toekomst. „Stoppen of doorgaan is niet afhankelijk van een verloren bekerfinale. Het moment van stoppen bepaal ik zelf.”

Van Bommel reageerde gisteren verbaasd toen hij hoorde dat Advocaat al in december voor zichzelf had besloten te zullen stoppen. „Ik dacht dat hij alleen weg zou gaan als PSV geen kampioen zou worden. Dit is nieuw voor mij”, zei de middenvelder. „Maar goed, als hij dat zo gezegd heeft is dat zijn conclusie en die moeten we accepteren en respecteren.”

Advocaat is van mening dat er binnen PSV het een en ander moet veranderen. De vertrekkende coach maakte tussen neus en lippen door zijn opvolgers al bekend. „PSV is bij Phillip Cocu, Ernest Faber en Chris van der Weerden in goede handen. Er zullen spelers vertrekken en dan komt er geld vrij om daarmee iets te doen. Cocu zal heel goed weten wat hij wil”, zei Advocaat.

    • Koen Greven