Aanklager wil doodstraf in kidnapzaak Cleveland

Het Openbaar Ministerie in de Amerikaanse stad Cleveland wil de doodstraf eisen tegen Ariel Castro, de man die ervan wordt verdacht drie vrouwen te hebben ontvoerd en tien jaar lang te hebben opgesloten. Een van zijn slachtoffers heeft volgens de politie minstens vijf miskramen gehad nadat hij haar mishandelde en uithongerde. Buitenwettelijk beëindigen van een zwangerschap wordt in Ohio beschouwd als moord.

Alle vrouwen hebben verklaard dat ze een lift hadden geaccepteerd van de 52-jarige Castro. Ze werden verkracht, mishandeld, uitgehongerd en met regelmaat vastgebonden met kettingen of touw.

De ontvoeringszaak kwam aan het licht toen Amanda Berry, een van de vrouwen, maandag de aandacht trok van een buurman. Kort daarop werden zij en twee andere vrouwen bevrijd. Zij waren rond 2003 verdwenen en men waande hen dood.

Donderdag werd Castro voorgeleid voor de rechter. Voorlopig zijn hem drie gevallen van verkrachting en vier gevallen van ontvoering ten laste gelegd. Een van de ontvoerden is de zesjarige dochter van Amanda Berry, die zij kreeg tijdens haar gevangenschap. Ze beviel in een opblaasbaar zwembadje.

Twee broers van Ariel Castro, die ook waren opgepakt, zijn inmiddels vrijgelaten. De politie heeft geen bewijzen gevonden voor betrokkenheid bij Ariels misdaden. (AP, Reuters)