‘Zweedse dioxinezalm illegaal naar Nederland’

Foto EPA / Matt Writtle

Bedrijven in Zweden hebben ongeveer tweehonderd ton zalm met mogelijk te hoge dioxinewaarden naar Europese landen geëxporteerd. Dat meldt de BBC. De zalm uit de Oostzee zou ook naar Nederland zijn geëxporteerd.

De vis is behalve in Nederland ook in Denemarken terechtgekomen, meldt een woordvoerder van de Zweedse voedselautoriteit aan de Britse zender. De voedselwaakhond in Zweden heeft de Europese Commissie op de hoogte gesteld.

De Europese Unie deed zalm en haring uit de Oostzee in 2002 in de ban omdat er te veel dioxine in was aangetroffen. Dioxine kan kankerverwekkend zijn en zorgen voor verminderde vruchtbaarheid. De vis mag alleen worden verkocht in de Oostzeelanden Zweden, Finland en Letland, mits voorzien van een duidelijke gezondheidswaarschuwing.

In 2011 en 2012 zou een Frans bedrijf meer dan honderd ton Zweedse zalm uit de Oostzee hebben geïmporteerd. Volgens het bedrijf wezen tests niet op problemen en wist het bedrijf niet dat dit illegaal was. Inmiddels importeert het bedrijf geen zalm uit de Oostzee meer.