Zoon Pakistaanse oud-premier ontvoerd - aanslagdreiging Taliban

Archiefbeeld van Ali Haider Gilani. Zijn familie een van de belangrijkste en invloedrijkste families in de regio en binnen de politieke partij PPP.
Archiefbeeld van Ali Haider Gilani. Zijn familie een van de belangrijkste en invloedrijkste families in de regio en binnen de politieke partij PPP. Foto AFP / STR

Op een verkiezingsbijeenkomst in de Zuid-Pakistaanse provincie Punjab is de zoon van ex-premier Yousuf Raza Gilani ontvoerd. De bijeenkomst werd gehouden in de stad Multan op de laatste campagnedag voor de algemene verkiezingen van zaterdag.

De ontvoerders openden het vuur op de aanwezigen, waarbij de bodyguard van Ali Haider Gilani werd gedood en vijf andere aanwezigen gewond raakten. De aanvallers kwamen aanrijden in een auto en op een motorfiets en wisten in de verwarring over de schietpartij met hun gijzelaar te ontkomen. Wie achter de ontvoering steken, is niet duidelijk.

Zijn broer Musa zei op tv in een verklaring:

“Als mijn broer vanavond niet terug is, zal ik de verkiezingen niet in deze regio door laten gaan.”

De stembusgang zaterdag is uniek in de Pakistaanse geschiedenis. Voor het eerst heeft een democratisch gekozen regering de hele regeerperiode kunnen afmaken. Gilani junior heeft zich kandidaat gesteld voor een zetel in het provinciale bestuur. Hij sprak vandaag enkele honderden aanhangers toe.

Taliban dreigen met aanslagen zaterdag

De Taliban hebben vandaag aan Reuters laten weten dat ze de verkiezing zullen ondermijnen met zelfmoordaanslagen. In een brief laat de beweging weten dat ze aanvallen zullen doen in verschillende delen van het land om “het systeem dat democratie heet te vernietigen”. Aan de verkiezingen doen voor het eerst ook kandidaten mee van de ‘hijra’-gemeenschap die bestaat uit transseksuelen en travestieten, alleen dat al zal de Taliban ongetwijfeld een doorn in het oog zijn.

Sinds april hebben de Taliban dan ook al tal van aanslagen gepleegd tijdens verkiezingsbijeenkomsten waarbij al meer dan honderd mensen omkwamen. De dreiging heeft kandidaten van de drie grootste partijen ervan weerhouden om grote, massale events te houden.