Gretig AZ klopt pover PSV met 2-1 en wint KNVB Beker

De spelers van AZ vieren feest met de KNVB-beker, die zij wonnen na in de finale in de Kuip PSV met 2-1 te verslaan.
De spelers van AZ vieren feest met de KNVB-beker, die zij wonnen na in de finale in de Kuip PSV met 2-1 te verslaan. ANP / Olaf Kraak

AZ heeft vanavond de finale van de KNVB Beker gewonnen van PSV. De Eindhovenaren kwamen een vroege 2-0 achtertand niet te boven. Voor de Alkmaarders is het de vierde beker in de clubhistorie.

In de openingsfase van de eerste helft was AZ de betere in de Kuip. De Alkmaarders kwamen na twaalf minuten dan ook verdiend op voorsprong via Maher. De spelmaker van AZ legde twee PSV’ers in de luren voor hij doelman Boy Waterman simpel passeerde.

Vlak na de 1-0 liet de PSV-verdediging weer steken vallen en Altidore kon daardoor de tweede Alkmaarse goal binnenschieten. Voor de Amerikaan was het al zijn achtste treffer uit het bekertoernooi.

Adam Maher 1-0:

Jozy Altidore 2-0:

PSV herpakte zich en kreeg vlak na de 2-0 een kans om te scoren, maar de ploeg kreeg de bal er niet in. Na iets meer dan een halfuur spelen lukte het de Eindhovenaren wel om de aansluitingstreffer te maken. Locadia tekende voor de goal.

Jürgen Locadia 2-1:

PSV na rust tevergeefs op zoek naar 2-2

Vlak na rust was PSV prima op dreef. Dries Mertens kreeg een goede kans om gelijk te maken, maar raakte uiteindelijk alleen het zijnet. Daarna kwam AZ terug in de wedstrijd. De Alkmaarders gokten op de counters en waren daarmee regelmatig gevaarlijk terwijl PSV er slechts zelden in slaagde om AZ-goalie Esteban het leven zuur te maken.

Pas in het laatste kwartier lukte dat de Eindhovenaren met een slotoffensief. Een vrije trap van Mark van Bommel leidde dat in, maar Locadia was het dichtst bij de bevrijdende 2-2. Zijn schot werd echter geblokt door een verdediger.

Ook invaller Tim Matavz was dicht bij. Het schot van de Sloveen dwong Esteban zich volledig te strekken, maar de Costa Ricaanse keeper hield zijn doel schoon. Jeremain Lens liet Esteban kansloos, maar de paal redde AZ zodat de ploeg van trainer Gertjan Verbeek de overwinning kon vieren.

Twitter avatar JozyAltidore Jozy Altidore Campeones Campeones ole ole oleeeee!!!!!! #AZ

Eerste prijs voor Verbeek

AZ won de beker voor het laatst in 1982 en was verliezend finalist in 2007. Voor PSV is het seizoen nu vrijwel als mislukt te beschouwen nadat het ook de landstitel al aan zich voorbij zag gaan. Voor AZ- trainer Gertjan Verbeek is het de eerste hoofdprijs in zijn trainersloopbaan.

Twitter avatar KJ_Huntelaar Klaas Jan Huntelaar Happy for my former coach Gert Jan Verbeek! He deserves the cup.
Twitter avatar DemydeZeeuw Demy de Zeeuw Verdiende overwinning van @AZAlkmaar RETEKETEKETET #cupfighters #azpsv
Twitter avatar bart_hoffman Bart Hoffman PSV verliest de bekerfinale van AZ (2-1) en heeft op de Johan Cruijff Schaal na, niets tastbaars gewonnen in het jubileumjaar.
Twitter avatar thijsslegers thijsslegers PSV had deze finale niet hoeven te verliezen, maar naast wat pech, heeft t natuurlijk vooral ook met kwaliteit te maken.