NVWA: Zweedse dioxinezalm geen gevaar voor gezondheid

Archiefbeeld ANP / Vincent Jannink

Een Nederlands bedrijf heeft vorig jaar februari een partij zalm uit Zweden geïmporteerd die mogelijk te veel van de giftige stof dioxine bevat. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag weten.

De NVWA bevestigt daarmee de eerdere berichten dat zalm uit de Oostzee illegaal vanuit Zweden naar Nederland is verhandeld. De Zweedse autoriteiten lichtten de NVWA afgelopen maart in over de partij verse zalm. Om hoeveel zalm het gaat, is niet bekend. Tegen het Nederlandse bedrijf dat de vis importeerde zijn geen stappen ondernomen. Volgens een woordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat het bedrijf moedwillig de regels overtrad. Welk bedrijf het betreft, wil de NVWA niet zeggen.

De voedselwaakhond heeft geen aanwijzingen dat de Nederlandse volksgezondheid gevaar heeft gelopen door de dioxinezalm, zegt een woordvoerder tegen Novum:

“De vis mag uit voorzorg niet worden geïmporteerd. Het ging hier om één partij verse vis. Het is niet waarschijnlijk dat mensen die langere tijd achter elkaar gegeten hebben.”

De Europese Unie deed zalm en haring uit de Oostzee in 2002 in de ban vanwege de hoge concentratie dioxine. Dioxine kan kankerverwekkend zijn en zorgen voor verminderde vruchtbaarheid. De vis mag alleen worden verkocht in de Oostzeelanden Zweden, Finland en Letland, mits voorzien van een duidelijke gezondheidswaarschuwing.

Het komt vaker voor dat zalm uit de Oostzee ondanks het verbod naar naar andere landen in de Europese Unie wordt geëxporteerd. Dinsdag nog waarschuwde de Zweedse voedselwaakhond dat er een partij zalm naar Denemarken was gegaan. Er zijn geen aanwijzingen dat die zalm, die waarschijnlijk al op is, in Nederland terecht is gekomen.