Manchester United bevestigt David Moyes als opvolger Sir Alex

De overgang van David Moyes van Everton naar Manchester United lijkt rond. De Schotse voetbalcoach verlaat de club uit Liverpool aan het eind van het seizoen. Moyes moet bij United de opvolger worden van Alex Ferguson, die gisteren na ruim 26 jaar trouwe dienst zijn pensioen aankondigde.

David Moyes (links) als hoofdcoach van Everton tijdens een halve finale van de FA Cup op Wembley tegen het Manchester United van Sir Alex Ferguson (rechts).
David Moyes (links) als hoofdcoach van Everton tijdens een halve finale van de FA Cup op Wembley tegen het Manchester United van Sir Alex Ferguson (rechts). AFP / Ian Kington

De overgang van David Moyes van Everton naar Manchester United is rond. De Schotse voetbalcoach verlaat de club uit Liverpool aan het eind van het seizoen. Moyes wordt bij United de opvolger van Sir Alex Ferguson, die gisteren na ruim 26 jaar trouwe dienst zijn pensioen aankondigde.

Moyes is sinds het seizoen 2002-2003 trainer van Everton, de club waar de Nederlander John Heitinga onder contract staat. Eerder lekte al uit dat Manchester zijn oog had laten vallen op de 50-jarige Schot, wiens contact op Goodison Park deze zomer afloopt. Hij won in zijn jaren bij Everton weliswaar geen enkele prijs maar eindigde op de ranglijst vrijwel steevast in de buurt van de topteams.

United meldt op de eigen website dat het Moyes een zesjarig contract heeft gegeven. De club roemt de mentaliteit en het arbeidsethos van de Schot.

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker I think Moyes is a very sound choice and probably the least disruptive. A huge challenge though, and a very different job.
Twitter avatar philmcnulty Phil McNulty Sir Bobby Charlton: “In David Moyes, we have someone who understands the things that make this such a special club.”
Twitter avatar BBCSport BBC Sport David Moyes: ‘I’m delighted Sir Alex saw fit to recommend me for the job. I know how hard it will be to follow the best manager ever’ #mufc

Everton bedankt Moyes in een verklaring op de website voor de bewezen diensten. De club meldde zijn vertrek eerder vandaag en stelde dat hij een “verlangen” heeft om bij Manchester United aan de slag te gaan. De Mancunians posten vanmiddag per ongeluk en kortstondig al een welkomstboodschap op Facebook:

Everton start per direct de zoektocht naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. Roberto Martinez (Wigan) en Michael Laudrup (Swansea) worden gezien als voornaamste kandidaten.