Leegpompen wagons Wetteren vertraagd, veel meer evacués

Luchtfoto van de ontspoorde trein gisteren.
Luchtfoto van de ontspoorde trein gisteren. AFP via Belga / Benoit Doppagne

De Belgische brandweer kan pas morgen beginnen met het leegpompen van de wagons van de goederentrein die vorige week in Wetteren verongelukte. Daarna vangen de opruimwerkzaamheden aan. Dat meldt De Standaard op basis van de brandweer.

Het leegpompen zou eigenlijk vandaag al beginnen en een dag moeten duren. Maar de speciale tankwagens waar de giftige stoffen in gepompt moeten worden komen een stuk moeilijker bij de plek van de ramp.

De brandweer verwacht dat het spoor tegen 18 mei weer in gebruik kan worden genomen. Het aantal inwoners van het Oost-Vlaamse Wetteren dat werd geëvacueerd is met 1979 vier maal zo hoog als aanvankelijk werd voorgesteld.

Bij het treinongeluk in Wetteren en de brand die daarop volgde kwamen zeer giftige stoffen in de omgeving terecht. Uit voorzorg werden bewoners in een straal van enkele honderden meters van de rampplek geëvacueerd. Het aantal evacués blijkt nu veel hoger dan werd gedacht.

Inmiddels mogen inwoners van Wetteren straat voor staat terugkeren naar hun woningen. Zo´n vijfhonderd inwoners wachten echter nog altijd op terugkeer, zei Briers.