Karzai: VS mogen negen bases houden

De Afghaanse president Hamid Karzai op de universiteit van Kabul, ter gelegenheid van de viering van het tachtigjarige bestaan van de instelling.
De Afghaanse president Hamid Karzai op de universiteit van Kabul, ter gelegenheid van de viering van het tachtigjarige bestaan van de instelling. Foto AP / Anja Niedringhaus

Of de VS het ook genereus vinden, is de vraag, maar het aanbod ligt er in ieder geval: de VS mogen na de terugtrekking van de internationale troepenmacht uit Afghanistan volgend jaar jaar, negen bases houden. Dat zei de Afghaanse president Hamid Karzai tijdens een bijeenkomst op de Universiteit van Kabul.

Voorwaarde is dat hij van Washington garanties krijgt op het gebied van veiligheid en ook op economisch terrein. Karzai zei dat hij hierover graag een partnerschapsovereenkomst met de VS sluit. “Als de VS dit doen, dan tekenen we”, aldus Karzai.

Zijn uitlatingen zijn de eerste waaruit blijkt waarover Kabul al maanden met Washington in onderhandeling is met het oog op de terugtrekking van de Amerikaanse troepen en de periode daarna. Hoeveel Amerikaanse militairen na 2014 in Afghanistan moeten blijven is nog niet bekend, hoewel in het verleden werd gesproken over twaalfduizend man. Die zouden zich moeten bezighouden met het trainen en adviseren van hun Afghaanse collega’s en de jacht op Al-Qaida-leden en andere extremisten moeten voortzetten.

De Amerikaanse ambassade in Kabul wilde niet op de details van de onderhandelingen ingaan, maar woordvoerder David Snepp deelde wel mee dat president Barack Obama geen permanente bases in Afghanistan nastreeft.

“Wij stellen ons voor dat de Bilaterale Strategische Overeenkomst (BSA) in de toekomst voorziet in de toegang tot en het gebruik van Afghaanse faciliteiten door Amerikaanse troepen.”

Of het hierbij om bestaande bases gaat, is onduidelijk. De Afghaanse president wil van de VS duurzame afspraken over de economische ontwikkeling van Afghanistan, maar is ook gebrand op garanties op veiligheidsgebied, met name wat betreft de potentiële dreiging die van buurland Pakistan uitgaat. Vooralsnog zijn de VS niet van plan zich in het geval van vijandelijkheden aan de zijde van de Afghanen te scharen, liet een Amerikaanse bron bij de onderhandelingen weten.

De buurlanden leven de laatste weken op zeer gespannen voet en beschuldigen elkaar van aanvallen en militaire grensoverschrijdingen. In zijn toespraak waarschuwde Karzai Islamabad nogmaals het niet te wagen zich in Afghaanse aangelegenheden te mengen.