Hezbollah: nu krijgen wij ‘cruciale’ wapens van Syrië

Hassan Nasrallah sprak vandaag per video op een conferentie in Beiroet.
Hassan Nasrallah sprak vandaag per video op een conferentie in Beiroet. AP / Hussein Malla

Hezbollah beweert van Syrië “game-changing” wapens te krijgen nadat Israël eerder deze week Syrisch een wapentransport voor de militiegroep aanviel. “We krijgen ongekende wapens.”

Hezbollah spreekt volgens AP van “speciale wapens” en “cruciale” die het niet eerder tot haar beschikking had. Volgens leider Hassan Nasrallah is dit een directe reactie op de aanval van Israël.

Het wapenstransport dat door de Israëlische luchtmacht werd bestookt was afkomstig uit Iran en zou via Damascus richting Hezbollah in Libanon gaan. Volgens Israël zou het transport onder meer precisieraketten hebben bevat.

Volgens Nasrallah is het besluit tot bewapening door Syrië een strategische beslissing van Damascus. Israël heeft gezegd wapentransporten met als bestemming Hezbollah te blijven bestoken.

Israëlische bronnen stellen dat Hezbollah beschikt over tienduizenden ongeleide raketten. De ladingen die vorige week onder vuur werden genomen zouden hebben bestaan uit precisieraketten.

Als Syrië inderdaad overgaat tot meer wapenleveranties zal dat mogelijk leiden tot meer Israëlische luchtaanvallen en escalatie van de Syrische burgeroorlog.

Syrië: laat de VN-inspectie maar komen

Ondertussen heeft Syrië vandaag aan de Verenigde Naties laten weten klaar te zijn voor een inspectie naar aanleiding van beschuldigingen van het gebruik van chemische wapens tegen de oppositionele strijdkrachten.

Volgens AFP heeft het regime laten weten “altijd al klaar te zijn geweest” maar nu staan de deuren voor een VN-delegatie in elk geval open. Syrië vroeg direct om zo’n inspectie nadat het de oppositie beschuldigde chemische wapens te hebben ingezet bij gevechten nabij Aleppo. Een eerste voorstel hiertoe door de VN werd verworpen.