Genoeg van de queeste naar E.T.? Help het vraagstuk ‘dark matter’ op te lossen

Wie wel weer eens wat anders wil doen dan de hele tijd te turen naar buitenaards leven met het SETI-project kan de wetenschap nu weer helpen bij de zoektocht naar ‘space warps’, bepaalde afwijkingen in sterrenstelsels. Deze kunnen namelijk weer helpen om het mysterie van ‘dark matter’ te ontrafelen.

Screenshot van oefensessie om gravitatielenzen op te sporen in de ruimte.

Wie wel weer eens wat anders wil doen dan de hele tijd te turen naar buitenaards leven met het SETI-project kan de wetenschap nu weer helpen bij de zoektocht naar ‘space warps’, bepaalde afwijkingen in sterrenstelsels. Deze kunnen namelijk weer helpen om het mysterie van ‘dark matter’ te ontrafelen.

Na de vondst van het Higgs-deeltje vorig jaar is de zoektocht naar ‘donkere materie’ een van die andere grote, onopgeloste vragen in de natuurkunde. Al sinds de jaren dertig zoeken sterrenkundigen naar deze veronderstelde, onzichtbare materie waarvan gedacht wordt dat het een groot deel van het universum vormt. Alleen, zoeken naar iets dat niet te zien is, maar alleen af te leiden is uit andere waarnemingen en metingen, blijft natuurlijk een lastige klus.

Wetenschappers denken dat de space warps daarbij kunnen helpen. Volgens Phil Marshall, natuurkundige aan Oxford University, legt in een verklaring op Mashable uit waarom:

“Space warps gedragen zich als een soort van vergrootglas voor de sterrenstelsels die daarachter liggen. Bovendien kunnen we met behulp van het licht dat ze uitstoten uitvinden hoeveel donkere materie ze bevatten en hoe het verdeeld wordt.”

En amateur-astronomen en andere geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag dus daarbij een handje helpen via het Space Warps-project, dat gisteren is gelanceerd. Deelnemers wordt gevraagd om gravitatielenzen te ontwaren, afbuigingen van het licht. De site biedt zelfs de kans om een beetje te oefenen, want het onderscheiden van zo’n afwijking is nog niet eenvoudig….