Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Dodental ingestorte fabriek Bangladesh boven 900

De lichamen van de ramp met de kledingfabriek stapelen zich op in het mortuarium in Savar, vlakbij Dhaka.
De lichamen van de ramp met de kledingfabriek stapelen zich op in het mortuarium in Savar, vlakbij Dhaka. Foto AP / Ashraful Alam Tito

Het dodental als gevolg van het instorten van een fabrieksgebouw in Bangladesh is inmiddels opgelopen naar 912 en blijft waarschijnlijk nog steeds stijgen. 648 lichamen zijn overgedragen aan de nabestaanden.

Het is nu al twee weken geleden dat het elf verdiepingen tellende bouwwerk in Savar, een buitenwijk van de hoofdstad Dhaka, plotseling in elkaar stortte en nog altijd halen reddingswerkers lichamen uit het puin. Bij de opruimwerkzaamheden zijn de onderste verdiepingen nog niet bereikt dus de verwachting is dat er nog meer doden aangetroffen worden. Op het moment van de ramp waren naar schatting drieduizend mensen in het pand aan het werk.

Bij een brand in een andere kledingfabriek in Dhaka van de Tung Hai Groep, kwamen vannacht acht mensen om het leven. Gisteren werd bekend dat Bangladesh achttien textielfabrieken zal sluiten om veiligheidsredenen, zestien fabrieken in Dhaka zijn gesloten en twee in Chittagong. De lokale overheden zijn ook begonnen met het uitbetalen van werknemers die de ramp hebben overleefd. Die eisten compensatie tijdens protesten gisteren.

Fabrieksarbeiders die in het ingestorte gebouw werkten, eisen hun salaris op en compensatie. Foto AFP / Munir uz Zaman

De instorting van de fabriek is veroorzaakt door trillingen van te grote generatoren op het dak van het gebouw, het Rana Plaza. Het pand dat al voor de ramp scheuren vertoonde, was ook nog eens in slechte staat. In het gebouw bevonden zich vijf textielfabrieken, die onder andere de kleding voor Primark en Mango verzorgden.

Eigenaar Mohammed Sohel Rana Rana is opgepakt en wordt vermoedelijk aangeklaagd voor nalatigheid, illegale bouwactiviteiten en het dwingen van mensen om aan het werk te gaan. Hij kan een celstraf van zeven jaar krijgen als hij wordt veroordeeld. Ook zijn er drie eigenaren van enkele kledingfabriekjes aangehouden. Twee overheidsmedewerkers die hun goedkeuring gaven aan het ontwerp van het gebouw gaven zitten ook vast.

De vrouw van een van de omgekomen medewerkers heeft de eigenaar aangeklaagd voor moord omdat haar man gedwongen zou zijn om te werken.