Damrak sluit op hoogste koers van het jaar

Beurshandelaren op de Amsterdamse beurs hielden hun beeldschermen met het jaarrecord in zicht nauwlettend in de gaten.
Beurshandelaren op de Amsterdamse beurs hielden hun beeldschermen met het jaarrecord in zicht nauwlettend in de gaten. ANP / Valerie Kuypers

De AEX sloot vandaag 0,3 procent hoger op 359,15 punten en brak daarmee, ondanks lage volumes vanwege Hemelvaartsdag, het jaarrecord van 358,08. De afgelopen dagen slaagde de AEX er steeds niet in dat record te slechten.

ArcelorMittal steeg 3,1 procent nadat de staalreus gisteravond in de handel op Wall Street beduidend hoger sloot. Vrijdag komt ArcelorMittal met de cijfers, en de verwachting is dat de vooruitzichten worden teruggeschroefd doordat de slechte economie in met name Europa de vraag naar staal onder druk zet.

ING (+1,2 procent) zette de opmars voort nadat beleggers gisteren positief reageerden op de meevallende kwartaalcijfers van de bankverzekeraar. Ook SBM Offshore (+2,6 procent) was in trek.

De euro/dollar zakte van 1,316 naar 1,309 nadat Bundesbank president Jens Weidmann in een vraaggesprek met een Duitse krant zei dat de Europese Centrale Bank nog niet al het kruit heeft verschoten. Weidmanns uitspraken kwamen nadat de centrale banken van Australië, Zuid-Korea en Polen in het kielzog van de ECB de rente hebben verlaagd.

Wall Street stond twee uur na de opening licht in het rood nadat de S&P 500 en de Dow Jones gisteren nieuwe all-time highs neerzetten. De S&P 500, Dow Jones en Nasdaq verloren circa 0,2 procent.