Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Aanklagers hebben Berlusconi al weer op de korrel voor nieuw proces

Silvio Berlusconi, hier op archiefbeeld reagerend in het Italiaanse parlement, zegt zaterdag in Brescia voorop te lopen in een protest tegen zijn veroordeling.
Silvio Berlusconi, hier op archiefbeeld reagerend in het Italiaanse parlement, zegt zaterdag in Brescia voorop te lopen in een protest tegen zijn veroordeling. AFP / Alberto Pizzoli

Gisteren nog veroordeeld tot vier jaar cel vanwege belastingontduiking, vandaag al weer door aanklagers bedreigd met een nieuw proces. Silvio Berlusconi wordt dit keer beticht van het omkopen van een senator.

De voormalige premier van Italië, die zijn celstraf weliswaar lijkt te zullen ontlopen, zou 3 miljoen euro hebben gegeven aan Sergio De Gregorio om over te lopen naar zijn partij, meldt Reuters. In 2006 weekte Berlusconi de senator los bij diens eigen partij Italië van de Waarden; een kleine anti-corruptiepartij.

Het overlopen van De Gregorio ondermijnde de toenmalige regering van Romano Prodi die een kleine parlementsmeerderheid koesterde. Het kabinet viel, mede door De Gregorio’s actie, in 2008. De oud-senator heeft toegegeven geld te hebben aangenomen.

Berlusconi zaterdag voorop bij partijprotest tegen veroordeling

Het toch al moeizaam tot stand gekomen huidige kabinet van Enrico Letta heeft in Berlusconi’s partij PDL een broodnodige partner. Maar de flamboyante zakenman wordt nog steeds omringd door geruchtmakende processen. Zo loopt ook nog steeds de zaak rond al dan niet betaalde seks op Berlusconi’s veel beschreven bunga-bunga feestjes.

In al het strafrechtelijk geweld zal Silvio Berlusconi vooropgaan in een demonstratie van de PDL tegen zijn veroordeling voor belastingontduiking. Het protest van de mediamagnaat moet zaterdag plaatsvinden in Brescia. Berlusconi vindt dat alle processen politiek gemotiveerd zijn en het werk zijn van zijn tegenstanders.