Zwarte president, Washington in puin

Olympus Has Fallen. Regie: Antoine Fuqua. Met: Gerard Butler, Aaron Eckhardt, Rick Yune, Morgan Freeman. In: 88 bioscopen.

Wie verwoest als eerste het Witte Huis? Olympus Has Fallen was een paar maanden eerder klaar dan Ronald Emmerichs’ White House Down, dus mag Antoine Fuqua (Training Day) als eerste Washington in puin schieten.

Zijn schurken komen uit Noord-Korea. Het echte gele gevaar is uiteraard China, maar omdat de Chinese censor Hollywood al heeft veroverd, doen we het met commando’s van Kim Jong-un, die mogelijk best verguld is. Zijn mannen lopen namelijk fluitend het door wassenbeelden bewaakte Witte Huis onder de voet, waarna een actiefilm volgt die het vergeelde script van Die Hard pagina voor pagina kopieert, met modewapens (Apache vs. Hydra-6!) en snufjes martelporno. Held is een presidentieel lijfwacht die al in de proloog de first lady verliest, dus hij heeft wat goed te maken. Dat treft, want de overheid stapelt blunder op blunder en struikelt onder Morgan Freeman richting nucleair Armageddon – van rampenfilms als 2012 en Deep Impact weten we al wat een zwarte president kan aanrichten.

Olympus Has Fallen heeft door de locatie even een wow-factor, maar hoezeer de makers daarna het brein ook murw beuken met kogelballet, knappende botten en folterpartij, op den duur is de film te voorspelbaar, laf en stupide om te boeien.