‘Politie zoekt vanochtend niet meer in bossen Doorn naar jongetjes’

Politieagenten zochten vannacht naar de twee vermiste broertjes van 7 en 9 jaar.
Politieagenten zochten vannacht naar de twee vermiste broertjes van 7 en 9 jaar. Foto ANP/ Aneo Koning

De zoektocht in de bossen bij Doorn naar de twee vermiste jongens zal vanochtend niet verdergaan, meldt Bernhard Jens van de politie Midden-Nederland aan de NOS. Vannacht werd de zoektocht naar de twee gestaakt. De kinderen werden niet gevonden.

De vader van de kinderen werd gisterochtend dood aangetroffen in een recreatiegebied. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd. De politie gaf vannacht een Amber Alert af en doorzocht tot ongeveer 01.30 met een helikopter en speurhonden naar de broertjes van 7 en 9. Ze werden maandag voor het laatst rond acht uur gezien met hun vader.

Bekijk beelden van de zoektocht:

Politie: focus ligt nu op vader, in het bos zoeken we niet meer

In een interview met Radio 1 zegt Jens dat een “groot deel” van het bos uitgekamd en zijn de jongetjes niet gevonden:

“We hebben in een groot deel van het bos gezocht en die kinderen gewoon niet aangetroffen. Als we aanwijzingen hebben dat we daar wederom moeten zoeken, dan zullen we dat natuurlijk meteen doen. (…) We zoeken met grote haast, want we maken ons toch wel zorgen.”

De politie gaat zich nu richten op hun vader, omdat ze vermoedelijk bij hem waren.

“We concentreren ons nu op deze meneer. Waar is hij voor het laatst gezien, welke contacten heeft hij gehad, heeft hij bijvoorbeeld nog gepind? We weten nog dat hij heeft getankt in Limburg maandagavond.”

Het onderzoek gaat verder in het Limburgse Beek om die reden.

Beluister het interview met Bernhard Jens terug:

Amber Alert relatief laat: “keuze gemaakt”

Hij reageerde ook op kritiek dat het Amber Alert pas vannacht werd uitgezonden, terwijl de jongens maandagavond voor het laatst gezien waren:

“We hebben een keuze gemaakt. Het is best een acuut middel als men ziet dat iets niet pluis is. We kwamen er pas veel later achter dat de kinderen eventueel bij deze man zouden zijn geweest. We gaan achteraf kijken of het eerder of anders had gemoeten.”

Moeder plaatste bericht op Facebook: ‘nog geen nieuws, ik word gek’

De moeder van de kinderen plaatste gisteren een bericht op Facebook, waarin ze vraagt of mensen willen uitkijken naar haar zoontjes. Het bericht is inmiddels meer dan vijftienduizend keer gedeeld. De ouders van de jongens zijn gescheiden, de jongens waren bij hun vader. In de vroege ochtend antwoordde ze aan iemand die op Facebook vroeg of er nog nieuws was met ‘nee, niets’ en ‘ik word gek hier’.

Volgens RTV Utrecht is er rond 22.15 maandagavond nog gepind met de pas van de vader bij een tankstation in het Limburgse Neerbeek. De blauwe auto waarin ze waren gezien, werd teruggevonden in Doorn.