Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zes keer meer winst voor zorgverzekeraar VGZ - ‘geen lagere premie’

Net als andere zorgverzekeraars boekte VGZ afgelopen kwartaal fors meer winst.
Net als andere zorgverzekeraars boekte VGZ afgelopen kwartaal fors meer winst. ANP / Erik van 't Woud

Verzekeraar VGZ heeft vorig jaar een zes keer zo hoge winst geboekt als een jaar eerder. De winst kwam uit op 150 miljoen euro, tegen 27 miljoen euro over 2011. Dat blijkt uit de jaarcijfers die vanochtend zijn gepubliceerd.

De winststijging komt volgens de coöperatie voornamelijk door hogere opbrengsten uit beleggingen en een verbeterd resultaat uit de verhouding tussen premie en schadeuitkeringen. De omzet van VGZ daalde licht tot 9,9 miljard euro. Het aantal verzekerden nam toe met bijna tachtigduizend tot 4,2 miljoen.

Winststijging wordt gebruikt voor hogere buffers

Veel zorgverzekeraars hebben vorig jaar flink meer winst geboekt. Dat komt volgens onze economieredacteur Jeroen Wester doordat zorgverzekeraars meer dan vroeger proberen in te kopen op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Dit doen ze omdat de risico’s voor stijgende zorgkosten steeds meer op hun bordje komen. Wester:

“Sinds 1 januari 2012 is het risico voor uit de hand lopende zorgkosten steeds meer aan het verschuiven in de richting van de verzekeraars, terwijl die rekening voorheen uiteindelijk altijd wel bij de overheid belandde. Dat is op zich een gezonde ontwikkeling. Wel zie je nu dat de verzekeraars steeds hogere buffers gaan aanhouden, iets wat overigens ook door De Nederlandsche Bank geëist wordt.”

Kamer wil premierverlagingen

Uit de Tweede Kamer kwam van onder meer de SP en PVV de roep om de winsten te gebruiken voor premieverlagingen. In Het Financieele Dagblad zegt topman Kees Hamster vanochtend echter dat de winst niet zomaar in een premieverlaging kan worden gestoken:

“Deels is de winst al vertaald in een lagere premie voor dit jaar. Maar we moeten er ook rekening mee houden dat het kabinet een deel van de zorg voor ouderen en chronisch zieken wordt overgeheveld van de AWBZ naar de zorgverzekering. Dat heeft gevolgen voor de premiestelling.”

Wester zegt dat het logisch is dat verzekeraars de premier verlagen als ze daartoe in de gelegenheid zijn, aangezien ze hiermee klanten van concurrenten kunnen bewegen over te stappen. Hij concludeert uit de uitspraak van Hamster dat de verzekeraars voorlopig prioriteit geven aan het aanhouden van hoge kapitaalbuffers.