Zelfs nasleep van treinramp is in België direct politiek

De nasleep van de treinramp in het Vlaamse Wetteren verloopt chaotisch. De regen maakt de situatie erger.

In haar gang staat een grote tas met kleren. Sabine Verneert (43) uit Schellebelle, een dorp bij de Oost-Vlaamse gemeente Wetteren, zegt dat ze natuurlijk nooit bang was geweest voor een bui – maar nu opeens wel. Door het regenwater kon er opnieuw giftig gas vrij komen, zoals afgelopen weekend na het treinongeluk in Wetteren: bluswater was in contact gekomen met de chemische stof die de ontspoorde trein vervoerde. Zo’n twintigduizend mensen, ook in Schellebelle, moesten vanaf gisteravond klaar staan om geëvacueerd te worden omdat het regende.

Deze ochtend schijnt de zon, maar er is opnieuw regen voorspeld. In de Hoogstraat in Schellebelle vertelt Herman Peeters (53), thuisverpleegkundige, hoe hij de afgelopen dagen had geprobeerd om bij patiënten te komen in Wetteren. Franstalige politieagenten uit Brussel hadden hem steeds een andere kant op gestuurd. „Ik spreek Frans, maar voor sommige oude mensen was het een probleem.”

Maar ook als er mededelingen kwamen in het Nederlands, waren die niet altijd begrijpelijk. Peeters: „Er was een verzorgingstehuis waar alle bewoners hun koffers hadden gepakt, maar ze hoefden niet weg. Aan de overkant werd een blok sociale huurwoningen wél ontruimd.”

Ook artsen uit ziekenhuizen in de buurt klaagden. „We hebben geen idee hoe hoog de waarden nu zijn die worden gemeten”, zei een eerste-hulparts vanochtend op de radio. „Als we ernaar vragen, horen we niets.”

In Wetteren zelf zaten mensen soms bier te drinken op een caféterras in de ‘gevarenzone’. Niemand stuurde hen weg. Op maandagmiddag mochten veel geëvacueerden terug naar huis, maar een flink aantal moest op dinsdag toch weer weg – met veel angst over de lucht die ze ’s nachts hadden ingeademd. Ze hadden gehoord over verhoogde kans op longkanker door het gif.

In sommige straten zou de riolering anders zijn aangelegd dan in andere buurten, waardoor er extra risico was – het coördinatiecentrum van de provincie zou daar te laat informatie over hebben gekregen van het waterbedrijf. En bij een pompput in Wetteren waren gisteren extreem hoge giftige waarden gemeten: zes tot acht keer hoger dan de waarde die al dodelijk kan zijn.

De hele afgelopen nacht voerde de brandweer metingen uit om de effecten vast te stellen van de regen. Alle meettoestellen uit België zijn naar Wetteren gehaald, er zijn ook toestellen besteld in Denemarken. Een nieuwe grootschaliger evacuatie was tot nu toe niet nodig. „De chaos is enorm”, zegt Peeters. „Ik denk dat dat in Nederland ook zo zou zijn, maar hier is alles meteen ook politiek.”

De Vlaams-nationalistische N-VA, die vindt dat de Belgische federale overheid slecht functioneert en Vlaanderen beter onafhankelijk kan zijn, had meteen na de ramp kritiek op het onderhoud van de sporen – een taak van de federale overheid. De andere partijen vinden dat provinciegouverneur Jan Briers, die zijn functie kreeg door de N-VA, de ene na de andere inschattingsfout maakt .

In het Belgische parlement was er gisteren een debat over Wetteren, de regering vergaderde er deze ochtend over. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeluk en er zal worden nagegaan waarom het bestuurlijk zo’n chaos is in Wetteren. Maar de minister van Binnenlandse Zaken is nog niet van plan om de coördinatie over te nemen, zoals sommige politici hebben gevraagd. Briers houdt de leiding. Premier Elio Di Rupo zou vanmiddag op bezoek gaan in Wetteren.