Zeker 55 doden bij aanvallen door Boko Haram in Nigeria

Zeker 55 mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij een serie gecoördineerde aanvallen van de islamitische terreurgroep Boko Haram in het noordoosten van Nigeria. Dat heeft het Nigeriaanse leger bekendgemaakt. De extremisten, van wie sommigen militaire uniformen droegen, slaagden erin 105 gevangenen te bevrijden uit de gevangenis.

De aanvallen in de afgelegen stad Bama begonnen toen ongeveer tweehonderd zwaarbewapende extremisten arriveerden in bussen en trucks, aldus een legerwoordvoerder. Het politiebureau, de militaire kazerne en verschillende regeringsgebouwen brandden tot de grond toe af. Daarna vielen ze de gevangenis aan. Onder de slachtoffers zouden 22 politieagenten, 14 gevangenbewaarders, vier burgers en 13 extremisten zijn.

Daarmee is het een van de omvangrijkste en dodelijkste aanvallen op de staat sinds de opstand van Boko Haram begon in 2009. Het leek erop dat het brute optreden van het Nigeriaanse leger, dat zich volgens mensenrechtenorganisaties schuldig maakt aan willekeurige arrestaties, martelingen en buitenrechtelijke executies, de dreiging van Boko Haram had verminderd. Maar deze aanvallen illustreren dat de keiharde aanpak niet werkt. Het heeft de burgerbevolking vervreemd en velen in armen van de extremisten gedreven.

President Goodluck Jonathan heeft een commissie ingesteld die moet onderzoeken of er een amnestieregeling kan worden getroffen voor de rebellen. Maar Boko Haram-leider Abubakar Shekau heeft dit van de hand gewezen. Boko Haram en afgescheiden groepen zoals Ansaru vormen een ernstige bedreiging voor Nigeria. Westerse regeringen zijn bezorgd dat de groepen samenwerken met andere extremistische organisaties in West-Afrika, zoals in Mali.

Boko Haram wil een islamitische staat creëren in het grotendeels door moslims bewoonde noorden van Nigeria. Bij aanslagen van de terreurgroep en het harde optreden van het leger zijn sinds 2009 duizenden mensen omgekomen. Een van de eisen van Boko Haram is dat de regering gevangen leden vrijlaat. de terreurgroep heeft in het verleden meerdere aanvallen op gevangenissen uitgevoerd, waarbij honderden gedetineerden zijn bevrijd. (Reuters)