Wiske heeft borsten en Suske zegt 'klote'

Spin-off // Vandaag verschijnt een spin-off van de kinderstrip Suske en Wiske Die is brutaler en gewaagder dan de oorspronkelijke albums De twee striphelden zijn een stuk volwassener geworden

Eerst verscheen op Facebook het bericht dat Wiske vermist was. Medio april doken online beelden van haar op met wapperende haardos, wespentaille én boezem. Vervolgens werden journalisten uitgenodigd voor een persconferentie via een overlijdensbericht van Wiske. En ten slotte werd het officieel: vandaag ligt het eerste album van een spin-offreeks van Suske en Wiske in de winkel: Amoras.

Dat wordt een afgerond verhaal over de iets oudere Suske en Wiske, verdeeld over zes albums die naast de reguliere stripreeks verschijnen. De tekeningen en het scenario zijn niet van de hand van het vaste team van Studio Vandersteens, maar van Charel Cambré en Marc Legendre.

De twee behielden wat Johan de Smedt van WPG uitgevers „het DNA van de strip” noemt, zoals dat Wiske een wit jurkje met rode rand draagt en Suske een donkere broek en rood hemd, maar kregen verder alle vrijheid.

Hun eeuwige vijand Krimson

Hun verhaal begint met een flashforward waarin we Suske Hollywoodiaans door het struikgewas zien rennen tot hij een tank vindt waarin hij kan schuilen voor de regen. Het geraamte in gevechtstenue achter het stuur trapt hij vakkundig aan de kant om bij een pakje sigaretten te komen, waarna de jongeman de situatie waarin hij zich bevindt, omschrijft als ‘klote’.

Gedurende de daaropvolgende pagina’s komen we erachter dat Suske en Wiske via de teletijdmachine gescheiden van elkaar op het eiland Amoras in het jaar 2047 zijn beland. Amoras is waar de twee elkaar heel lang geleden leerden kennen in Willy Vandersteens eerste echte Suske en Wiske-album uit 1947, maar het wordt nu bewoond door hun eeuwige vijand Krimson. Daarna zien we de pogingen van het duo om elkaar met de nodige schiet- en vechtpartijen terug te vinden.

Volgens De Smedt sluit de flitsende, filmische tekenstijl van Amoras aan bij de huidige beeldcultuur. „De strip is wat brutaler en gewaagder en dingen lopen niet altijd goed af. Maar dat is in het echte leven ook zo.” Zo sterft Wiske aan het slot van het eerste album.

Richtlijnen in het testament

De Smedt noemt The Dark Knight van Frank Miller als voorbeeld, een duistere spin-off van de oude Batman-reeks. Leen Vandersteen, de oudste dochter van de tekenaar, zegt dat haar vader het initiatief zou hebben aangemoedigd. Zijn testament leverde geen problemen op. De Smedt: „Er staan richtlijnen in die voorkomen dat de rode reeks (de reguliere albums) ooit vastlopen. Zo mogen Lambik en tante Sidonia nooit trouwen.” Nergens staat een verbod op nevenprojecten. Vandersteen liet vastleggen dat de avonturen „een gebeuren moeten scheppen tussen auteur en publiek waarin de hartslag van de tijd kan worden gevoeld”.

Volgens De Smedt speelden in 2009 bij verschillende mensen ideeën over een spin-off, die uiteindelijk leidden tot het huidige project. De lancering vindt dit jaar plaats omdat de 100ste verjaardag van Vandersteen wordt gevierd.

Hoewel Amoras mikt op adolescenten, kunnen volgens hem fans van de klassieke albums genieten van de verwijzingen naar vroege verhalen: „Bijvoorbeeld Lambik die wel eens een glas te veel drinkt of Jeroms liefde voor Wiskes popje.” De Smedt benadrukt dat het geen project is om de albumverkoop op te krikken: „De verkoop is niet te vergelijken met twintig jaar geleden, toen we nog geen concurrentie hadden van allerlei andere amusementsvormen. Maar tel je België en Nederland samen, dan zijn we nog steeds de bestverkopende stripreeks, met jaarlijks meer dan 1.000.000 albums.”