Wijers praat met joden over 'faux pas'

Hans Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging, spreekt binnenkort met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap. Dat heeft een woordvoerder van het comité vandaag bevestigd.

In het gesprek komt het afscheidsfeest van prinses Beatrix, op 14 september, aan de orde. Het Nationaal Comité Inhuldiging, dat het feest organiseert, had geen rekening gehouden met het feit dat het feest samenvalt met Jom Kipoer, de belangrijkste en heiligste dag in het jodendom. In joodse kring wordt dit als een ‘faux pas’ beschouwd. Omdat joden in deze periode vasten kunnen zij niet op dit feest aanwezig zijn. Het feest is bedoeld om „alle Nederlanders in gezamenlijkheid de kans te geven” de afgetreden vorsin te bedanken, aldus de website van het Comité.

Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), belde vorige maand met Paleis Noordeinde om te melden dat veel joden op 14 september niet bij het afscheidsfeest kunnen zijn, „terwijl er ook veel joodse oranjefans zijn”. Volgens haar zeggen schrok de persoonlijk secretaris van Noordeinde van haar mededeling. Beatrix is op de hoogte gebracht van de ergernis in joodse kring.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs zei eerder in deze krant: „Joden worden met hun neus op de feiten gedrukt: we horen er niet bij. Dat doet best pijn.” Hij was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft voor 14 september gekozen „op basis van agenda’s en de beschikbaarheid van Ahoy”. Volgens de woordvoerder zal de datum niet worden verplaatst.