Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD: strafbaarstelling illegaliteit is ons geen kabinetscrisis waard

Bronnen rond de VVD zeggen dat de liberalen in het uiterste geval bereid zijn de PvdA de hulp te schieten.
Bronnen rond de VVD zeggen dat de liberalen in het uiterste geval bereid zijn de PvdA de hulp te schieten. Foto ANP / Martijn Beekman

De VVD is in uiterste instantie bereid de strafbaarstelling van illegaliteit op te geven om zo een kabinetscrisis te voorkomen. Dat bevestigen bronnen rond de VVD aan NRC Handelsblad. PvdA-leider Samsom staat in eigen partij onder zware druk de maatregel van tafel te krijgen.

VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken dat illegaliteit voortaan strafbaar wordt. Binnen de PvdA is men daar erg ongelukkig mee: het partijcongres sprak zich vorige week zaterdag in grote meerderheid uit tegen de maatregel. Samsom heeft de maatregel steeds verdedigd als noodzakelijke concessie aan de VVD, hoewel hij gisteravond liet doorschemeren dat hij mogelijk toch opnieuw over de kwestie wil praten.

Coalitiepartner VVD hield zich de afgelopen weken stil omdat elk woord de positie van Samsom en de PvdA zou kunnen bemoeilijken. Bronnen rond de VVD bevestigen nu tegenover NRC dat de maatregel de liberalen geen kabinetscrisis waard is. Bij de VVD willen maar weinigen een kabinetsval riskeren over zo’n symbolische maatregel.

Samsom heeft zich nog niet bij VVD gemeld

Binnen de PvdA wordt de komende dagen verder over de strafbaarstelling van illegaliteit gesproken. Vanavond is er opnieuw een ledenbijeenkomst, in Groningen. Zondag volgt dan een speciale ledenraad, in een poging de onrust onder de achterban hanteerbaar te houden.

Hoewel VVD’ers aangeven in een uiterst geval bereid te zijn tot een compromis, heeft Samsom zich nog niet gemeld bij de VVD om opnieuw over de kwestie te onderhandelen.