Uitgelicht woensdag

Film

Entre les murs (Laurent Cantet, 2008, F). Gouden Palmwinnaar van 2008, gebaseerd op de roman van hoofdrolspeler François Bégaudeau over zijn ervaringen als docent op een zwarte school in een Parijse volksbuurt. Regisseur Laurent Cantet liet de leerlingen in het ongewisse over het filmscript en zorgde zo voor een creatief proces dat zowel vrij was als gestuurd. Met overrompelend resultaat. Bijna ongemerkt wordt de kijker naar een aangrijpende wending gevoerd die onverwacht hard aankomt. Arte, 20.15-22.20u.

Snakes on a Plane (David R. Ellis, 2006, VS). B-film met een A-ster. Al na een half uur is er door exotische, giftige slangen in een vrouwentepel gebeten en is er een man vrijwel ontmand. De film wil overduidelijk niet meer zijn dan pretentieloos vermaak, elke kritiek op geloofwaardigheid of exploitatiegehalte doet er niet toe. Je weet wat je krijgt en je krijgt het, inclusief die heerlijk galmende bariton van Samuel L. Jackson. RTL7, 23.15-01.20u.

Informatief

Taxi Malagasy. Op Madagascar bestaat het merendeel van de taxi’s uit bejaarde Renaults 4. Het van ’61 tot ’93 geproduceerde model is vanwege de bodemvrijheid en vering bij uitstek geschikt voor het veelal in beroerde staat verkerende wegennet van deze voormalige Franse kolonie. Arte, 18.25-19.10u.

Bankers: Fixing the system. Aflevering 1 van drieluik over hét bankschandaal van 2012: de manipulatie van de London Interbank Offered Rate (LIBOR), de rentevoet waartegen een selectie van banken op de Londense geldmarkt elkaar kortlopende leningen verstrekt. Het schandaal zorgde opnieuw voor een roep om regulering van de bankensector. Onder meer Marcus Agius (oud-Barclays), Sir Philip Hampton (RBS) en Andrew Bailey van de Bank of England geven hun mening. BBC 2, 22.00-23.00u.

Holland Doc: Mijn zusje, de soldaat. De EO ziet aanleiding het 65-jarig bestaan van Israël te vieren met een aantal programma’s, waaronder dit. In de zomer van 2010 begon de Nederlands-Israëlische Chamoetal Zeidler aan twee jaar Israëlische dienstplicht. Uit nieuwsgierigheid naar de ontwikkeling van haar jongere zus binnen het leger volgt documentairemaakster Dikla Zeidler – die zelf vanwege haar Nederlanderschap de Israëlische dienstplicht niet wilde vervullen – haar zus gedurende de diensttijd. Ned.2, 23.00-23.55u.

Amusement

Danni Lowinski. Serie met Marlijn Weerdenburg in de hoofdrol, als de voormalige kapster die als advocate vanuit een kantoor in een overdekt winkelcentrum voor 1 euro per minuut mensen helpt die zich normaal geen advocaat kunnen veroorloven. Vanavond een vrouw wier winkeltje plaats moet maken voor een supermarkt. En een ingewikkelde echtscheidingszaak. SBS 6, 20.30-21.30u.