Asscher houdt vast aan afspraak strafbaarstelling illegaliteit

VVD en PvdA spraken voor het regeerakkoord de strafbaarstelling van illegaliteit af, maar de PvdA-achterban verzet zich daar tegen.
VVD en PvdA spraken voor het regeerakkoord de strafbaarstelling van illegaliteit af, maar de PvdA-achterban verzet zich daar tegen. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Vicepremier Asscher wil niet ingaan op ‘bronnen en speculaties’ dat de VVD alsnog bereid zou zijn de strafbaarstelling van illegaliteit op te geven, zo zei hij vanmiddag op de persconferentie na de ministerraad. “Wij hebben als taak om het regeerakkoord uit te voeren.”

Kortom: hij wilde een aanpassing van het akkoord op dit heikele punt niet uitsluiten, maar er ook niet op vooruitlopen.

‘VVD bereid om toe te geven om kabinetscrisis te voorkomen’

Eerder vandaag meldde NRC dat de VVD in het uiterste geval bereid is om de strafbaarstelling van illegaliteit, een heet hangijzer tussen de twee coalitiepartijen, op te geven om zo een kabinetscrisis te voorkomen.

Asscher wilde niet de link leggen met de eerdere aanpassing, toen het om de inkomensafhankelijke zorgpremie ging. Toen werd de VVD geholpen door de PvdA, nu zou het andersom kunnen zijn omdat de achterban van Samsoms partij zich fel verzet tegen de strafbaarstelling van illegaliteit. “We moeten het regeerakkoord uitvoeren, met alle plussen en minnen daarvan”, zei Asscher op de persconferentie die bij uitzondering op woensdag gehouden werd in verband met Hemelvaartsdag.

Samsom verdedigde afspraak tegenover ontevreden achterban

VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken dat illegaal in Nederland verblijven voortaan strafbaar wordt. Binnen de PvdA is men daar erg ongelukkig mee, wat onder meer op het partijcongres van vorige week zaterdag duidelijk werd. Samsom verdedigde de afspraak met de VVD, maar liet gisteravond toch weer doorschemeren dat hij er mogelijk opnieuw over wil praten. De VVD hield zich de afgelopen tijd stil - totdat vandaag dus geluiden te horen waren dat maar weinigen iets voelen voor een kabinetscrisis om zo’n symbolische maatregel.