Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Tientallen arrestaties in zaak diamantroof België

Busjes van waardetransport Brink's op de luchthaven in Zaventem nabij Brussel.
Busjes van waardetransport Brink's op de luchthaven in Zaventem nabij Brussel. Foto EPA / Julien Warnand

De Belgische autoriteiten hebben 31 mensen in drie landen aangehouden in verband met de diamantroof op vliegveld Zaventem.

In België, Frankrijk en Zwitserland werden arrestaties verricht.

Eerder vandaag meldde de Belgische krant Het Nieuwsblad al dat in heel België zo’n veertig huiszoekingen waren verricht. Bij de operatie waren rond de tweehonderd agenten betrokken.

Bij de overval op een waardetransport in februari op de Brusselse luchthaven Zaventem is voor ongeveer 50 miljoen dollar (ruim 37 miljoen euro) aan diamanten buitgemaakt.

Acht met volautomatische wapens bewapende mannen deden zich voor als politieagenten. In twee voertuigen reden de mannen door een omheining van de Brusselse luchthaven, recht op het vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss af. Brink’s was juist bezig het toestel te laden met een partij diamanten, juwelen en goud. De piloot en co-piloot van het vliegtuig werden onder schot genomen terwijl de overvallers er met de buit vandoor gingen. Er zijn geen schoten gelost en geen gewonden gevallen.