Terugkijken: een heel valse start voor ‘verlopen’ Rolling Stones

The Rolling Stones tijdens het optreden in Los Angeles op 3 mei
The Rolling Stones tijdens het optreden in Los Angeles op 3 mei Foto Reuters/Mario Anzuoni

Je kunt tegenwoordig maar beter naar een coverband van The Rolling Stones gaan kijken dan naar de legendarische rockers zelf, zo lijkt het wel. Ter promotie van hun nieuwe wereldtournee zetten de Stones een filmpje online waar de oude heren behoorlijk slecht voor de dag komen.

Het filmpje waarmee de Stones laten zien hoe ze hun 50 & Counting-tour aftrappen in Los Angeles heeft tot het nodige hoongelach geleid. De band klinkt allesbehalve zuiver, er lijkt nog weinig energie in de heren te zitten en Keith Richards slaat zomaar wat snaren aan. Dat is weleens beter geweest. De invloedrijke blogger Bob Lefsetz schreef in zijn nieuwsbrief over de solo van Keith Richards:

“Listen to Keith’s solo starting around :35, if you’re not laughing, you’re used to hearing your three year old play the guitar.”

en

A band that can’t even play “The Last Time” as well as you did in middle school.

Het is geen grapje. Het filmpje is geplaatst op het officiële YouTube-kanaal van de Rolling Stones. In de reacties daaronder roepen fans op om degene te ontslaan die verantwoordelijk is voor het uploaden ervan. Bekijk het hieronder:

Stones-kenner en OOR-redacteur Willem Bemboom heeft het filmpje ook bekeken.

“Het geluid vertekent wat, omdat ze het zo te horen direct vanuit het mengpaneel hebben ingeregeld onder de beelden. Je hoort geen publiek, geen diepte en geen feedback, het is allemaal ‘plat’, onbewerkt geluid. Ik heb ‘shreds’ gezien die complimenteuzer waren dan dit filmpje.”

Het is volgens Bemboom niet de eerste keer dat het misloopt bij de Stones.

“In Vredenburg, Utrecht in 2003 was Brown Sugar het laatste reguliere nummer. Het intro van Keith ging langs alles en iedereen heen, de band viel op gevoel in maar daardoor miste Jagger zijn cue en liepen zanger en band het halve nummer niet synchroon. Wat schetst eenieders verbazing drie dagen later in de volle ArenA: Brown Sugar als opener en weer tikt Keith er een totaal ondersteboven intro aan. Jeweetwel: tík ták, de openingsnoten, werden ták tík… ditmaal werd de hobbel wel net onderschept, maar geen lekkere binnenkomer.”

“Zo was er ook een concert in Philadelphia waar de band It’s Only Rock & Roll speelde en Keith Satisfaction doet, of juist andersom. Het concert in Nijmegen in 2007 was, mede dankzij het weer en sloppy spelende Stones, een bedroevende ervaring. Veel zoals je in het recente YouTube filmpje ziet: solootjes die nog doorlopen terwijl couplet alweer begonnen is, riffs in de verkeerde toonsoort, samenzang die niet helemaal uit de verf komt. Een maand later in Düsseldorf waren ze in topvorm, geen vuiltje aan de lucht.”

Muziekredacteur Jan Vollaard van NRC Handelsblad kijkt niet op van het filmpje.

“De Stones zijn definitief voorbij hun uiterste verkoopdatum. Ze klinken niet slechter of beter dan de laatste keer dat ik ze in Nederland zag.”

De 50 & Counting Tour, die zijn naam dankt aan de vijftigjarige carrière van de band, heeft te kampen met mindere belangstelling van het publiek. De concerten verkopen niet uit. Dat heeft ook te maken met de prijs van de resterende kaarten waar nu meer dan 600 dollar voor moet worden betaald. De goedkopere kaarten, van 85 dollar, zijn wel uitverkocht. Volgens Bob Lefsetz werden er in Los Angeles op het laatste moment overgebleven kaartjes voor 85 dollar in de verkoop gedaan om de zaal vol te krijgen.

Foto’s: de Stones in de afgelopen vijftig jaar

Mick Jagger zei onlangs tegen het Amerikaanse blad Rolling Stone:

“We try and look underneath the normal songs that we do and find unusual songs. We play them and then get like 14,099 blank stares and one guy goes, ‘Yeah, I love that one!’ That’s my favorite.”

The Rolling Stones spelen niet in Nederland. Wel twee uitverkochte concerten in Hyde Park in Londen op 6 en 13 juli. In 1969 zag dat er zo uit: