Taalkundige Piet Paardekooper (92) overleden

Taalkundige Piet Paardekooper is vorige week op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt. Paardekooper was onder meer bekend van zijn methode voor het ontleden van zinnen. Generaties schoolkinderen leerden hoe ze met haakjes, onderstrepingen en andere symbolen persoonsvorm, lijdend voorwerp en andere zinsdelen konden aanduiden.

De neerlandicus stond bekend om zijn eigenzinnige visie op taal. Zo hield Paardekooper er een afwijkende spelling op na. Hij was in 1963 de oprichter van de Vereniging voor Wetenschappelike Spelling, die een meer fonetische spelling nastreeft, zoals ‘kultuur’ en ‘syntaksis’.

Redacties van wetenschappelijke tijdschriften kregen van Paardekooper, die tot op hoge leeftijd actief bleef, de wind van voren als ze iets aan de spelling van zijn artikelen wijzigden. Ook in zijn rouwadvertentie komt de afwijkende spelling weer terug.

Behalve over spelling had Paardekooper ook een stevige mening over andere aspecten van het Nederlands. Hij was de auteur van de vooral voor België bedoelde ABN-gids, over correct taalgebruik. Hij was aanhanger van de zogenoemde Vlaamse Beweging, die zich richtte op de emancipatie van de Vlamingen en hun taal ten opzichte van de jarenlange dominantie van het Frans. Ook publiceerde hij veelvuldig over het aan het Nederlands verwante Afrikaans. (Novum)