Straf PSG-baas na duw arbiter

De Franse Ligue 1 heeft Leonardo, technisch directeur van voetbalclub Paris Saint Germain, voorlopig geschorst. Leonardo gaf scheidsrechter Alexander Castro na afloop van de wedstrijd tegen Valenciennes (1-1) zondag in de catacomben een forse schouderduw.

De bond onderzoekt de zaak, maar heeft de Braziliaanse oud-international al tijdens het onderzoek geschorst „vanwege de ernst van het geval”. Leonardo riskeert een schorsing van maximaal een jaar. PSG kan zelfs puntenaftrek krijgen door de actie van de directeur.

Leonardo zegt dat hij door een andere official tegen de arbiter is aangeduwd. De official heeft dit ontkend, en ook op tv-beelden lijkt sprake van opzet. Leonardo maakt ook geen verontschuldigend gebaar, maar gaat in discussie met de arbiter en moet worden weggeleid door collega’s.

In het duel tegen Valenciennes gaf de arbiter de Braziliaanse PSG-verdediger Thiago Silva zondag rood voor protesteren. Silva hield de langslopende Castro met zijn handen kort tegen, om te protesteren over een hoekschop. Silva is door de bond voor twee duels geschorst.

PSG kreeg dit seizoen al negen rode kaarten. Doelman Salvatore Sirigu werd eerder twee wedstrijden geschorst wegens een opstootje in de catacomben en ook directeur Leonardo, die als linksback van Brazilië op het WK in 1994 een rode kaart en vier duels schorsing kreeg kreeg voor een elleboogstoot, werd in november al twee wedstrijden verbannen na kritiek op de arbitrage.

„Scheidsrechters moeten hun werk rustig kunnen doen”, zei de Franse scheidsrechtersbaas Stephane Lannoy tegen Reuters. „Ik ben het eens met de beslissing van Castro om Silva weg te sturen. Je blijft met je handen van autoriteiten af.”

Ondanks de 1-1 tegen Valenciennes is de kans groot dat PSG voor het eerst sinds 1994 kampioen van Frankrijk wordt. Met nog drie wedstrijden te gaan staat de ploeg van trainer Carlo Ancelotti zeven punten voor op achtervolger Marseille.