Site // Sociale druk bij werk

Asana.com ****

Yammer is rommelig, whiteboards zijn een ramp en Excel is omslachtig. Dus hoe zorg je dat je in een team de taken duidelijk verdeelt, opdrachten uitwisselt en overzicht hebt? Iedere dag vergaderen, een baas die iedereen in de nek hijgt? Handiger is het programma Asana, de digitale takenlijst voor teams. Je kunt zien waar je collega’s mee bezig zijn, als je vastloopt kun je een taak doorschuiven naar een collega en de leidinggevende heeft overzicht hoe het project loopt. Wat Asana niet noemt, maar wat ons het ideale neveneffect lijkt: de sociale druk. Terwijl jij op maandag je weekendfoto’s op Facebook plempt en huizen op Funda bekijkt, heeft je collega op Asana al drie taakjes afgevinkt. Asana heeft de potentie de meest gehate site te worden voor luie werknemers en een zegen voor leidinggevenden.