Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Sauer reageert op ophef wapensmokkel IRA: ik ben een pacifistische yogi

Sauer kocht in 2010 NRC Media samen met de investeringsmaatschappij Egeria.
Sauer kocht in 2010 NRC Media samen met de investeringsmaatschappij Egeria. Foto NRC / Vincent Mentzel

Ophef vanochtend in een aantal media over uitspraken van mede-eigenaar van NRC Derk Sauer. Hij zou op 19-jarige leeftijd wapens voor de IRA hebben gesmokkeld. Sauer licht zijn avonturen in Noord-Ierland toe op nrc.nl. Hij heeft geen spijt, maar verzekert dat hij nu een “pacifistische yogi” is.

De Telegraaf en Elsevier berichtten vanochtend over een interview met Sauer dat gisteren in de Volkskrant stond. Daarin vertelde de 60-jarige media-ondernemer onder meer over zijn jeugdige jaren. Over een reis naar Noord-Ierland op zijn negentiende zei hij:

“Op mijn 19de ging ik naar Ierland om voor de IRA te werken. Binnen no time bleek dat het eigenlijk gewoon benden waren die elkaar bevochten. Drugshandel en afpersing waren aan de orde van de dag. Ik zat er middenin. Ik heb wapens voor ze vervoerd; die werden onder mijn achterbank verstopt. Uiteraard werden er aanslagen mee gepleegd.”

Sauer zei even daarvoor overigens: “Ik heb op te veel plekken in de wereld gezien dat de zogenaamde idealisten eigenlijk helemaal niet idealistisch waren.”

‘Ik heb geen spijt van mijn werk voor IRA’

In een reactie op de ophef zei Sauer vanmiddag tegen nrc.nl dat wat hij in de Volkskrant zei allemaal oud nieuws is. Hij heeft zijn belevenissen allemaal al eens opgeschreven, stelt Sauer. In een toelichting zegt hij:

“Als 19-jarige aspirant-journalist ben ik naar de dichtsbijzijnde oorlog gegaan. Ik belandde in het huis van een lokale IRA-commandant. Het was de tijd van de emancipatiebeweging, dus ik sympathiseerde met de IRA omdat het katholieke volksdeel in Ierland zwaar werd onderdrukt door de protestanten. De commandant vroeg mij af en toe wat wapens onder mijn achterbank van A naar B te brengen. Dat heb ik een paar keer gedaan, maar daar bleef het toe beperkt.”

Waren dit soort acties wel te verenigen met het werk van een journalist?

“Ik kwam al snel tot de ontdekking dat het werk van de IRA, dat idealistisch begon, ontaardde in onderlinge vetes. Men ging met elkaar vechten om territorium. Idealisme verwerd tot nihilisme. Ik kwam daar als activist die stukjes schreef en kwam terug als journalist die juist heel kritisch stond tegenover het gebruik van geweld.”

Heeft u achteraf spijt van uw hulp aan de IRA?

“Daar heb ik helemaal geen spijt van. Ik was een jongen van 19, van de Vietnam-generatie die wilde meehelpen aan het bevrijden van de katholieke bevolking. Uiteindelijk is de IRA van bevrijdingsbeweging tot een terreurbeweging verworden. Zo gaat het vaker, dat een beweging heel idealistisch begint en later radicaliseert. Nu ben ik heel erg tegen het gebruik van geweld. Ik ben meer een pacifistische yogi.”