Reizen // Ga toch fietsen. In Argentinië

In de Argentijnse hoofdstad wordt de fiets als vervoermiddel steeds populairder. Terwijl de burgemeester van Buenos Aires juist een controversiële privatisering van gratis stadsfietsen doorvoert, zetten de jongens en meiden van Bikestorming een tandje bij om zoveel mogelijk mensen in Argentijnse steden aan het fietsen te krijgen. En, zo is het doel, ook buiten de landsgrenzen: per 2030 moet 51 procent van het stedelijke vervoer wereldwijd per fiets gaan.

Dat doel moet onder meer gehaald worden door slimme online toepassingen, zoals een interactieve fietskaart die, na in Buenos Aires een jaar getest te zijn, binnenkort in vijftien Latijns-Amerikaanse steden live gaat. Op die kaart kunnen gebruikers aangeven waar fietspaden lopen, signaleren welke straten je beter kunt mijden en zelfs melden waar je met je rijwiel een gratis kop koffie haalt.

Daarnaast komt er in de tweede helft van 2013 een app die zich specifiek richt op obstakels voor fietsgebruik. Volgens medeoprichter van La Vida en Bici, Matias Kalwill, willen Argentijnen namelijk graag fietsen, maar ontbreekt het aan voorzieningen. „Onze steden zijn niet ingericht op fietsers zoals in Nederland. Met onze app kun je in spelvorm de belangrijkste belemmeringen voor fietsgebruik identificeren.” Die belemmeringen zien er in het spel uit als monsters. Met de resultaten die uit het gebruik van de app komen, wil Bikestorming naar het gemeentehuis om de grootste monsters te verslaan en de ruimtelijke ordening te verbeteren.

Ondanks het groene imago van de fiets vindt Kalwill zichzelf geen milieuactivist: „Voor ons zijn samenwerking en samenleven de grootste waarden. We inspireren mensen om te dromen over de wereld die zij willen, nu en over dertig jaar. We zijn ook geen autohaters, we zoeken geen confrontatie met automobilisten.”

Die confrontatie was er eind april wel bij Masa Crítica, een ander fietsevenement. Een taxichauffeur reed daar een handjevol fietsers omver die deelnamen aan de periodieke fietsoptocht door Buenos Aires. Op YouTube (zoek ‘taxista ciclista’) is te zien hoe de chauffeur weg probeert te scheuren met de fiets onder zijn auto, een vonkenregen achter zijn taxi uitspuwend. Volgens Kalwill moet dat anders: „Automobilisten en fietsers moeten samenwerken voor een betere stad en wereld. Geen confrontaties. Geen oorlog voeren, maar spelen.”