Recordwinst voor ING na gedwongen verkoop in VS

Bank-verzekeraar ING heeft een nettowinst geboekt van 1,8 miljard euro. De gedwongen verkoop van onderdelen leverde de bank een miljard op. De overige winst kwam voornamelijk voor rekening van verbeterde rentemarges. ING houdt meer geld over doordat de spaarrente naar beneden gaat en de marges op kredieten verbeterden.

Wel moet de bank in Nederland meer reserves aanhouden om het toegenomen risico op de hypotheekportefeuille af te dekken. Door de oplopende werkloosheid en aanhoudende malaise op de woningmarkt ziet ING zich geconfronteerd met het risico dat huizenbezitters hun hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen. De zogenaamde risicokosten stegen met 561 miljoen euro, bijna 30 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

De beursgang van het Amerikaanse verzekeringsbedrijf vorige week bracht een half miljard euro op. Daarmee reduceerde ING haar belang in de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten met 75 procent, conform de eis van Brussel. ING ontving in 2008 als één van de eerste Europese banken staatssteun maar moet daarvoor van Brussel wel activiteiten afstoten. Met de verkoop van het 25 procentsbelang in de Amerikaanse verzekeringstak ligt ING op koers. De volgende stap is de verkoop van Europese verzekeringsactiviteiten, die in de loop van volgend jaar gepland staat.

Uit de vanmorgen gepresenteerde kwartaalcijfers blijkt ook dat de marktwaarde van de portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken, die de overheid in 2009 van ING overnam, verder is gestegen. Volgens ING kan de staat de portefeuille nu met een half miljard winst verkopen. Onduidelijk is wat Den Haag met de portefeuille van plan is.